Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям відмовляють у обміні доларів – яка причина

Розповідаємо, чому банки та обмінники можуть відмовитись приймати валюту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть відмовити обміняти долари

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді трапляється таке, що термінали самообслуговування при поповненні рахунку виснуть та не зараховують суму, яку клієнт хоче внести. В таку ситуацію потрапила клієнтка при спробі поповнити свій валютний рахунок.

Про це вона написала на порталі Мінфін.

Термінал вилучив купюру

Під час спроби поповнити свій валютний рахунок через термінал самообслуговування ПриватБанку, апарат вилучив купюру номіналом 100 доларів, завис та не зарахував цю суму на рахунок.

"Я одразу зателефонувала до служби підтримки, де мене запевнили, що протягом доби розглянуть мою заявку, але того ж дня отримала повідомлення – збій не виявлено", – повідомляє клієнтка.

Після оформлення другої заявки, банк відповів, що потрібно чекати інкасації. Згодом цю купюру виявили, але одразу її вирішили відправити на експертизу до НБУ, де вона знаходилась 9 місяців.

Клієнтка забрала купюру номіналом 100 доларів після експертизи, але обміняти її не виходило ні в обмінниках, ні в банках. Жінку запевняли, що в обміннику мають її обміняти з комісією до 10%. При спробі обміняти цю купюру в ПриватБанку їй заявили, що зробити це не дозволяє політика компанії.

Що відповіли у ПриватБанку

У банку одразу повідомили клієнтку, що вони не займаються обміном зношених доларів, а також не можуть брати сумнівну валюту. Також клієнтку повідомили, що при внесенні купюри в термінал, вона вже була з ознаками зношеності.

"Що ж до прийняття зношеної купюри в касі банку, то відповідно до умов та правил банківського обслуговування, для іноземної валюти не надається послуга обміну зношених або банкнот не придатних до обігу", – повідомляють у банку.

Чому валюту можуть не прийняти

Валюту можуть не прийняти у випадках, якщо вона:

  • має кілька пошкоджень одразу;
  • зношена на вигляд;
  • порвана;
  • містить плями фарби.

Згідно з правилами НБУ, приймати долари зобов'язані, якщо є лише невеликі потертості, короткі написи (до 200 мм). Надриви можуть бути до 3 мм, а прокол на купюрі – до 1 мм. Можуть прийняти навіть купюри, на яких є жирні плями або штампи. Але таке забруднення не повинне перекривати банкноту більше ніж на 20%.

Також касир у банку може сам вирішувати, приймати валюту чи ні, але перед цим він має чітко переглянути купюри під збільшувальним склом або прогнати через детектор, який допоможе визначитись.

Раніше ми розповідали, що чекає на курс долара в Україні найближчим часом. Також ми писали, як змінились депозитні вклади в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.