Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гарантій немає: що буде з міжнародною допомогою для України у 2024 році

Розповідаємо, як формуватиметься макрофінансова допомога від міжнародних партнерів на 2024 рік

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна ще не отримала гарантій щодо надання міжнародної допомоги на 2024 рік

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз Україна регулярно отримує грошову допомогу від міжнародних партнерів, однак питання щодо надання такої допомоги на 2024 рік ще не визначене остаточно. Тому зараз ведуться перемовини з партнерами щодо забезпечення фінансування потреб нашої країни.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону.

Що буде з міжнародною допомогою у 2024 році?

За словами очільника Міністерства фінансів, ситуація залишається невизначеною, адже ніяких гарантій поки що Україна не отримувала. Однак така ж ситуація складалася й минулого року.

"На цей рік ми зможемо профінансувати всі видатки, в тому числі видатки сектору безпеки та оборони. На наступний рік ми ведемо перемовини з нашими партнерами, і я сподіваюся, що нам вдасться забезпечити фінансування всіх наших потреб. Однак ніхто нікому нічого не гарантував, власне, як і минулого року", — зазначив міністр фінансів.

Україна має переконати партнерів, що країна дійсно потребує цієї допомоги й вона використовується виключно за призначенням. Сергій Марченко сподівається, що державі вдасться це зробити. Йдеться про перемовини з представниками:

  • Євросоюзу;
  • США;
  • інших країн G7;
  • МВФ.

"У нас є досить тісна співпраця зі структурами з боку США, в нас постійно проводиться аудит, кожен долар допомоги контролюється досить жорстко і ми постійно надаємо всю інформацію, щоб продемонструвати, яким чином ця допомога використовується", – каже Сергій Марченко.

Чи продовжить Україна отримувати допомогу від США, якщо президентом стане Дональд Трамп?

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що фінансова допомога Україні надаватиметься навіть під час президенства Дональда Трампа. Але певні зміни все ж таки можуть відбутися.

Йдеться про умови надання такої допомоги, вони можуть стати набагато жорсткішими. Тобто, Україна не зможе отримувати її так, як зараз, по досить спрощеному порядку погодження та з досить спрощеним механізмом контролю. У такому разі контроль буде більш жорстким та механізм надання допомоги буде складнішим.

Більше про те, хто буде кращим союзником для України після виборів у США, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, скільки хочуть забрати у бюджет за надприбутки банків під час війни. Також ми писали, що місцеві бюджети отримали приголомшливі суми з податків від виплат військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.