Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансовий план на відпустку: скільки відкладати щомісяця для комфортного відпочинку

Завдяки лише кільком лайфхакам ви зможете швидко та легко назбирати необхідну суму

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть швидко назбирати необхідну суму

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Здебільшого деякі українці заздалегідь відкладають гроші на відпустку чи новорічні свята. Для того, аби це було ефективніше та ви встигли назбирати за короткий термін всю необхідну суму, дотримуйтеся кількох лайфхаків.

Про це розповідає сайт Pro Гроші.

Сума, яку ви маєте відкладати, залежить від кількох факторів, а саме:

  • ваші фінансові можливості;

  • плановані витрати та термін, за який ви хочете зібрати кошти.

Ось декілька порад щодо того, як визначити необхідну суму і розподілити її на відкладання.

Визначте ваші цілі. Спочатку вирішіть, на що саме ви хочете витратити кошти під час відпустки чи новорічних свят. Це можуть бути подорож, подарунки, вечірка або будь-які інші розваги.

Розрахуйте витрати. Після визначення вашого списку витрат приблизно розрахуйте, скільки кожна з них коштує. Врахуйте в цю суму все, включаючи житло, транспорт, харчування, розваги, подарунки й т. д.

Визначте термін. За який період ви хочете назбирати ці гроші? Наприклад, якщо ви плануєте відпустку або свята з рік, то розділіть потрібну суму на 12, щоб визначити, скільки вам потрібно відкладати щомісяця.

Створіть бюджет. Тут мають враховуватися ваші щомісячні витрати й плановані відкладення. Намагайтеся дотримуватися цього бюджету, щоб забезпечити стабільний процес накопичення.

Використовуйте інвестиції. Якщо ви хочете пришвидшити процес накопичення, розгляньте можливість інвестування вільних грошей. Але пам'ятайте, що це пов'язано з ризиком.

Переглядайте й оновлюйте свій план. Це має відбуватися відповідно до змін у фінансовому стані або планах на відпустку чи свята.

Завдяки цим лайфхакам ви зможете назбирати необхідну суму і насолоджуватися відпусткою чи святами без фінансового стресу.

Як робити заощадження в сім’ї

Раніше ми вже пояснювали, що для цього вам варто розуміти ціль, на яку ви спрямуєте ці гроші. Насправді є багато методів, як можна заощаджувати кошти. Популярні серед українців лише два:

  1. Рахуємо доходи та витрати. Різницю між даними категоріями спрямовуєте на вашу фінансову ціль. Наприклад, дохід сім’ї — 47 тис. грн, витрати – 31 тис. грн. Отже, 16 тис. грн ви можете кожного місяця спрямовувати на резервний фонд.

  2. Від доходу виділяємо на заощадження 10%, 20% чи більше. У цьому варіанті важливо для себе визначити комфортний відсоток та дотримуватися цього правила.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше про фінансову грамотність сімʼї читайте тут.

Раніше ми розповідали, які фінансові питання треба закрити до 40 років. Також ми писали, як зберігати гроші та одночасно збільшувати капітал.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.