Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансове відновлення: як ефективно погасити борги та забезпечити стабільність

Якщо ви маєте багато кредитів на суттєві суми, то не зможете відкладати кошти на важливіші та довгострокові цілі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Спочатку оплатіть борги з найвищою відсотковою ставкою

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди по-різному можуть називати свою заборгованість – "кредит", "борг", "зобов’язання". Однак кінцеве питання у всіх позичальників однакове: "як же швидше закрити кредит і не мати відчуття, що ви боржник". Це цілком можливо завдяки кільком порадам.

Про це сайту Pro Гроші розповіла фінансова планерка в iPlan.ua Ульяна Гринчевська.

Вчасно оплачувати кредити потрібно, як мінімум, через дві причини:

  • зберігати позитивну кредитну історію;
  • менше переплачувати нарахованих відсотків.

Ефективні методи погашення боргу

Спочатку оплачуємо борг з найвищою відсотковою ставкою. Згідно з даним методом варто проаналізувати кредитні угоди й звернути увагу на:

  • відсоткову ставку;
  • можливість дострокового погашення;
  • термін кредиту.

І якщо є вільні кошти, то варто намагатися оплачувати більшу суму, ніж мінімальний платіж. Таким чином ви зменшите тіло заборгованості й на наступний місяць переплатите менше відсотків.

Користуємося пільговим періодом на кредитній картці. Як це може вам допомогти? Якщо ви маєте готівковий кредит і додатково скористалися кредитною карткою, то доцільно буде суму, на яку ви планували поповнити кредитну картку, направити на погашення готівкового кредиту.

А вже на наступний місяць (в залежності від дії пільгового періоду), погасити заборгованість по кредитній картці та мінімальний платіж по готівковому кредиту. Суть такої дії проста: часто готівкові кредити мають суттєві більше відсотки, ніж по кредитній картці. Важливо лише слідкувати за дією пільгового періоду.

Налаштування "регулярних платежів".

Уявимо ситуацію, що у вас є одна кредитна картка, заборгованість по якій накопичилася занадто велика для вас. Гарним буде рішення, якщо б ви налаштували регулярний платіж: при зарахуванні зарплати на вашу картку встановити списання на кредит чи кредитну картку. Так ви точно не будете забувати поповнювати та зменшувати свою заборгованість, – говорить експертка.

Автоматичне зменшення заборгованості при зарахуванні суми. Якщо ви маєте ціль зменшити заборгованість на кредитній картці, але постійні непередбачувані витрати заважають це зробити, є гарне рішення.

При зарахуванні коштів на кредитну картку або в мобільному додатку, або за допомогою дзвінка на гарячу лінію зменшити розмір кредитного ліміту. Так у вас не буде "спокуси" знову скористатися кредитною карткою.

Дотримуватися правила "при збільшенні доходу не збільшувати витрати, а спочатку зайнятися кредитною заборгованістю".

Часто, коли ми отримуємо збільшення доходу, зразу з’являються ідеї, куди ми могли б ці кошти витратити: новий одяг, поїздка на вихідні у нове місце тощо. Але, якщо є велика кредитна заборгованість, спочатку варто подумати про зменшення цієї заборгованості. Адже постійні переплати по кредиту точно не принесуть користі вашому бюджету, – говорить Ульяна Гринчевська.

Чи користуватися такими методами погашення кредиту – це, звичайно, справа особиста. Але зрозумійте, якщо ви маєте багато кредитів на суттєві суми (як мінімум 3-5 наших доходів), то в такому випадку вам важко буде відкладати кошти на важливіші довгострокові цілі, як авто, житло, омріяна відпустка тощо.

Тому, за словами експертки, формування фінансового плану із врахуванням плану погашення заборгованості по кредитах чи кредитних картках – це хороше рішення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.