Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансове мислення "на пальцях" – топ-5 обов’язкових справ з грошима

Розповідаємо, як за допомогою фінансових лайфхаків частково позбутися нервового стану, хвилювання та стресу в житті

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть зменшити стрес у житті кількома фінансовими кроками

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За гроші неможливо купити щастя. Це константа, яку знають навіть діти. Але існують речі, володіння якими здатне покращити емоційний стан людини, зменшити нервозність, стресовий стан, хвилювання за майбутнє тощо. В житті багато проблем, що залишають негативний відбиток на настрої. Втім деякі фінансові кроки допоможуть позбутися занепокоєння і додадуть впевненості у завтрашньому дні.

Сайт Pro Гроші розповідає про 5 таких лайфхаків, які повернуть бажання отримувати радість від життя.

Заощадження принаймні на 6 місяців


Кожній родині потрібно мати так звану фінансову подушку. З проблемою її відсутності стикнулося чимало українців після початку повномасштабного вторгнення. Ціни різко підстрибнули (допомогла інфляція), тож витрати збільшилися. Опинитися без грошової страховки страшно, особливо в умовах, коли кожен день здатен принести нові виклики.

Тож потрібно за можливості відкладати кошти (готівкою чи на банківські рахунки), і зупинитися тоді, коли заощадженої суми може вистачити приблизно на 6 місяців. Маючи фінансову подушку, ви почуватиметеся більш впевнено, щоб боротися з іншими проблемами.

Відстеження витрат


Намагайтеся вести облік свого капіталу. Записуйте джерела прибутку, всі витрати. Це як контролювати справи, які необхідно зробити за день чи тиждень. Маючи перед очима письмовий чи електронний облік, ви відчуватимете менше занепокоєння, бо знатимете, куди зникли кошти і звідки з’явилися.

Допомогти в цьому можуть різноманітні інструменти, зокрема мобільні додатки. З ними можна створювати реалістичні бюджети на майбутнє, планувати та уникати непередбачених фінансових проблем. Плюс будете виявляти перевищення витрат над доходами і зможете попередити накопичення боргів.

Пасивний дохід на базові потреби


Українці мають достатньо способів пасивного заробітку, який стане в нагоді для оплати мінімальних життєвих потреб. Наприклад, продуктів харчування, одягу, оренди житла, проїзду в громадському транспорті тощо. Серед доступних варіантів, що не вимагають великих внесків, – банківські депозити і купівля облігацій.

Розуміючи, що кожного місяця ваш капітал потроху збільшується, зникатиме страх і занепокоєння завтрашнім днем. Відсоткова ставка на депозиті зазвичай вища, ніж на звичайному заощаджувальному рахунку. Тому накопичення відбуватиметься швидше.

Купівля полісів страхування


Наявність такого полісу захистить від фінансових ризиків, пов'язаних з непередбаченими подіями. Наприклад, медичне страхування покриє вартість лікування, автострахування компенсує ремонт або заміну деталей машини після ДТП, а майновий поліс відшкодує пошкодження від зливи, пожежі тощо.

Розуміння, що ви застраховані, створить психологічний ефект комфорту і спокою. Ви не будете постійно хвилюватися через потенційні втрати. Плюс життєве та пенсійне страхування фінансово захистить вашу родину у випадку смерті чи непрацездатності.

Паролі та доступи в цифровому варіанті


Сучасне життя сповнене побоювань щодо втрати доступу до своїх акаунтів у соціальних мережах, банківських карток, облікових записів тощо. Цифрова реальність змушує постійно нервуватися з приводу того, що якийсь важливий пароль зітреться з пам’яті, і доведеться витратити багато часу та нервів на його згадування чи відновлення.

Мало хто зберігає всі доступи, імена користувачів, паролі в одному місці. Чимало людей взагалі нікуди їх не записують, аби випадково не віддати в руки шахраям. Але ця тактика не дозволяє розслабитися. Тож бажано створити один файл в електронному варіанті та зберегти на USB-накопичувач, папку в комп’ютері або "хмарі". З ним ви відчуєте велике полегшення та будете впевнені, що ваше віртуальне життя у безпеці.

Де сховати гроші вдома, щоб крадії не знайшли


Потрібно знаходити нові нетрадиційні місця зберігання готівки вдома. Грабіжники мають досвід, тож знають, де люди звикли зазвичай ховати кошти. Але ніколи не подумають перевірити карниз або морозильну камеру. До найбільш безпечних та оригінальних місць вдома можна віднести такі:

  • тенісний м'яч;
  • внутрішню частину ручки;
  • харчовий контейнер у морозилці;
  • карниз;
  • банку з напоєм у холодильнику;
  • щітку для волосся;
  • корзину для брудної білизни;
  • коробку з настільною грою.

А якщо поділити фінанси та використати всі вказані місця, то у грабіжників взагалі не буде шансів знайти бодай якусь готівку у вашій оселі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де українцям краще зберігати свої заощадження під час війни. Також ми повідомляли про таємниці фінансового успіху та розповідали, як зберігати гроші й одночасно збільшувати капітал.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.