Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова допомога по вагітності та пологах зросла: скільки платять українкам

Розповідаємо, яку допомогу вагітним надає Фонд соціального страхування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Декретні виплати зросли на 4,6 тис. гривень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку 2022 року за допомогою по вагітності та пологах до Фонду соціального страхування України звернулись близько 80 тис. українок. До того ж, незважаючи на війну, фонд збільшив суму виплат.

Про це повідомляють на сайті Фонду соціального страхування України.

Як змінилися декретні виплати в Україні з початку року

Середній розмір декретної допомоги від ФССУ складає вже 49,5 тисячі гривень. Це на 4,6 тисячі гривень більше проти минулого року.

У якому розмірі надають фінансову допомогу по вагітності та пологах

Декретні виплати фінансуються ФССУ та виплачуються застрахованій особі у повному обсязі одним платежем на підставі листка непрацездатності. Цей документ створюється з 30 тижня вагітності.

Розмір допомоги обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у декреті. Зазвичай така відпустка триває 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

У разі передчасних, багатоплідних пологів або виникнення ускладнень додатково до основного видається листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за кошти ФССУ.

Допомога по вагітності та пологах від Фонду компенсує 100% втраченої заробітної плати (доходу) незалежно від тривалості страхового стажу жінки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як зміняться виплати для військових. Також ми розповідали, хто може отримати фінансову допомогу від ООН.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.