Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ошукували родичів військових – яку нову схему вигадали шахраї

З'ясовували, як діяли злочинці, які обдурили українців по всій країні на загальну суму в розмірі 135 тисяч гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Злочинці ошукували родичів зниклих бійців ЗСУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні викрили шахраїв, які обдурювали родини українських полонених. Злочинці представлялись окупантами. Жертвами стали люди по всій Україні на загальну суму 135 тисяч гривень.

Про це повідомила пресслужба МВС України.

Так, зловмисники телефонували родичам зниклих військовослужбовців ЗСУ та пропонували "повернути" бійців з полону за грошову винагороду.

"Троє підозрюваних представлялись військовими РФ, членами ПВК "Вагнера" або інших збройних формувань, не маючи до цього жодного відношення", — йдеться в повідомленні.

Як покарали злочинців

Як розповіли правоохоронці, організатор та співорганізатор групи перебувають у місцях позбавлення волі. Третій учасник — під цілодобовим домашнім арештом.

"Від їх дій постраждали жителі різних регіонів України на суму понад 135 тисяч гривень", — додали в МВС.

Утриманцям колонії повідомили про підозру за фактом шахрайства. Дії спільника також кваліфіковані за фактом незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як убезпечити себе від шахраїв у Viber

Раніше ми попереджали про те, що серед популярних джерел пошуку жертв – месенджери, зокрема Viber, Facebook чи WhatsApp. Зловмисники можуть телефонувати чи писати підозрілі повідомлення, щоб дізнатися потрібну інформацію. Тож треба слідкувати за цим і послуговуватися певними правилами користування Viber.

  • Ніколи не переходьте за посиланнями від невідомих номерів. Якщо просять донати чи іншу допомогу, спершу перевірте правдивість на сторонніх ресурсах.
  • Офіційні організації та компанії мають у Viber спеціальну позначку, яка говорить про безпеку комунікації – це "блакитна пташка" біля назви.
  • Всі офіційно зареєстровані фірми повинні мати сайт, який легко знаходиться через пошуковий запит. Зазвичай він з’являється в першому результаті пошуку. Якщо посилання на сайт не відображається одразу, скоріше всього, він фішинговий.
  • Якщо хочете відправити кошти на допомогу, краще скористайтеся реквізитами на офіційних сайтах або долучайтеся до зборів від людей, яких знаєте особисто.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці натрапили на шахраїв та втратили 15 млн грн. Також ми повідомляли, що клієнта ПриватБанку позбавили можливості користуватися пенсією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.