Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економія без головних болів: як досить просто заощадити чималу суму

Завдяки кільком порадам ви зможете знайти баланс між заощадженнями та якісним життям

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто правильно вести сімейний бюджет

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Молода сімʼя цілком легко може заощадити собі чималу суму. Однак для цього варто дотримуватися кількох правил та памʼятати, що гроші люблять дисципліну.

Про це пише чат-gpt.

Яких правил варто дотримуватися

Бюджетування. Створіть детальний бюджет, в якому відзначте всі доходи та витрати. Це допоможе вам краще розуміти, де можна зекономити.

Планування покупок. Перед покупкою речей складіть список того, що вам потрібно. Уникайте імпульсивних покупок, а також розгляньте можливість використання купонів чи знижок.

Енергозаощадження. Зменшуйте споживання електроенергії та води. Вимикайте світло та побутові прилади, коли вони не використовуються. Розгляньте можливість встановлення енергоефективної техніки.

Контроль за харчуванням. Готуйте більше вдома, замість того, щоб їсти в ресторанах чи кафе. Плануйте меню на тиждень, використовуйте акції та знижки в супермаркетах.

Використання громадського транспорту. Розгляньте можливість використання громадського транспорту замість особистого автомобіля. Це може допомогти зменшити витрати на пальне та обслуговування авто.

Одяг та взуття. Розгляньте можливість придбання б/в одягу та взуття, особливо для дітей, які швидко виходять з розмірів. Також варто переглянути вибір дизайнерських брендів на користь більш доступних аналогів.

Відкладання грошей. Спробуйте відкладати невелику частину доходів на заощадження. Це може бути корисним надходженням у разі непередбачених витрат.

Відмова від шкідливих звичок. Якщо у вас або вашого партнера є шкідливі звички, наприклад, куріння або витрати на алкоголь, їх зменшення чи припинення також може призвести до значних заощаджень.

Відкриті рахунки та страховка. Розгляньте можливість перегляду умов своїх страхових полісів, мобільних та інтернет-планів. Іноді перехід на інший тариф або постачальника може зекономити гроші.

Зверніть увагу, що в будь-якому випадку важливо знайти баланс між заощадженнями та якісним життям.

Коли можна починати вчити дітей фінансової грамотності

Ми вже розповідали про те, що насправді вивчення правил фінансової грамотності може починатися на різних етапах вашого життя.

Тобто, це може відбуватися як з дитинства, так і в період підліткового віку дитини. Іноді навіть не пізно починати заглиблюватися у формування фінансової освіченості під час навчання в університеті. Однак варто розуміти, що від того, коли ви почали навчати дитину фінансової грамотності, залежить і те, як її потрібно вчити.

Більше про те, як саме навчити дітей фінансової грамотності, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, які фінансові питання треба закрити до 40 років. Також ми писали, як зберігати гроші та одночасно збільшувати капітал.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.