Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомогу від держави може отримати ще більше людей – кого це стосується

За словами віце-прем'єр-міністра, дане питання влада має скоригувати до кінця вересня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть отримати гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через війну чимало внутрішньо переміщених осіб отримують фінансову допомогу від держави. Однак її можуть оформити навіть ті українці, які повертаються з-за кордону.

Про це в ефірі телемарафону повідомила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За її словами, нещодавно відбулася урядова нарада. Тепер за її підсумками готуються зміни до урядової постанови щодо можливості поновити виплати ВПО тим, хто їх втратив. Зокрема на виплати зможуть претендувати ті українці, що повертаються з-за кордону.

"До прикладу, людина виїхала з Маріуполя відразу у 2022 році у Європу і проживала там, хоче повернутися, і таким людям також будуть нараховувати виплати. Ми хочемо, щоб люди повертались і знали, що можуть тут розраховувати на допомогу від держави", – повідомила Ірина Верещук.

Питання щодо виплат для ВПО мають скоригувати до кінця вересня. Однак зверніть увагу, що наразі деяким людям навпаки скасовують виплати. Все через порушення правил їх отримання.

"Національна сервісна служба за першу декаду вересня провела 1531 перевірку фактичного місця проживання ВПО і як результат цих перевірок – 80% зберегли свої виплати. Тобто лише близько 300 людям такі виплати не будуть далі виплачувати", – зазначила Верещук.

Коли переселенцям збільшать виплати

Фінансову підтримку влада планує переглянути у 2024 році. За словами Ірини Верещук, для цього в уряді хочуть оптимізувати виплати. Планується збільшити розмір грошової допомоги людям з інвалідністю та малозабезпеченим громадянам.

"Ті, хто потребують допомоги, повинні отримувати більше, бо все-таки 2 тисячі гривень — це дуже мало", — зазначила чиновниця.

Водночас вона не розповіла, наскільки збільшаться виплати.

Кого з переселенців позбавили виплат

Від 1 серпня в Україні триває комплексна перевірка вимушених переселенців щодо отримання ними виплат від держави. У підсумку, майже 180 тисяч громадян позбавлять фінансової підтримки.

Під час перевірки виявилося, що 109 тисяч українців не мали б отримувати виплати, адже через війну виїхали за кордон. Крім того:

  • 10 тисяч людей померли, але грошова допомога їм надходила;
  • 60 тисяч сімей подавали заявки на виплати на одних і тих самих дітей.

Однак деяких з цих громадян виплат позбавили помилково. Наприклад з'ясувалося, що повернути нарахування доведеться людям, які за реєстрами РАЦСів вважаються померлими, проте такими насправді не є.

Раніше ми розповідали, хто з українців може отримати понад шість тисяч гривень у вересні. Також ми писали, що українці можуть отримати гроші на дрова та вугілля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.