Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пакунок малюка: чому молоді батьки частіше обирають грошову компенсацію

З'ясовували, чому молоді батьки почали частіше брати компенсацію "пакету малюка" в грошовій формі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як отримати "пакунок малюка"

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новоспечені українські батьки мають право на отримання допомоги від держави – "пакунку малюка".

Про це нагадали в Міністерстві соціальної політики.

Речі для дитини або гроші: що обирають українці

За інформацією відомства, більшість українських родин наразі обирають грошову компенсацію, замість традиційного набору речей та іграшок для немовляти.

Відомо, що в у 2022 році — 74 % від усіх родин або154 тисячі сімей отримали гроші й лише 52 тисячі обрали "пакунки малюка".

У 2023 році ця тенденція лише посилюється — грошову компенсацію обрали 82 % батьків (з 40,5 тисячі — 33,5 тисячі сімей).

Чому молоді батьки частіше обирають гроші

Як зазначають у міністерстві, це пояснюється двома причинами:

  • потребою в грошах;
  • самостійною купівлею всього необхідного для малюка заздалегідь.

Сума грошової компенсації за "пакунок малюка" наразі складає 41 280 гривень. Одноразово виплачують 10 320 гривень, а далі — по 860 гривень на місяць протягом 36 місяців. Оформити допомогу можна як у ЦНАПах та органах соцзахисту, так і онлайн.

Який розмір допомоги при народженні дитини

Наразі він становить 41 280 гривень. При цьому одноразово допомога виплачується в сумі 10 320 гривень.

Решта суми виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами по 860 гривень на місяць.

Як отримати "пакунок малюка"

При народженні дитини кожна сім'я має право отримати одноразову допомогу у вигляді "пакунку малюка" у натуральній або грошовій формі.

Такий "пакунок" видає медзаклад при народженні дитини. Якщо ж родина не отримала "пакунок малюка" у закладі охорони здоров’я, заява на його отримання подається не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини, а у разі народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я – протягом року з дня народження дитини.

До заяви додаються копії (фотокопії) таких документів:

  • Свідоцтва про народження дитини. У разі народження дитини за кордоном та відсутності свідоцтва про народження дитини, виданого органами державної реєстрації актів цивільного стану України — копії виданого компетентним органом країни перебування та легалізованого в установленому порядку документа про народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.
  • Документа, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я, виданого закладом охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, aбo медичної консультативної комісії, якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини відповідно до законодавства.

Крім того, сім'я може відмовитися від "пакунку малюка" та отримати натомість грошову компенсацію. Виплату призначать, якщо звернення надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини.

Раніше ми писали про те, що потрібно знати українцям при народженні дитини за кордоном. Також ми розповідали, як підготувати бюджет до народження дитини та скільки доведеться витрачати на місяць.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.