Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доля російських активів вже вирішена! Скільки отримає Україна й коли

Україна вже незабаром має отримати від своїх міжнародних партнерів понад 700 мільярдів доларів конфіскованих російських активів

Фото: УНІАН.  Колаж: Pro Гроші

Україна отримає компенсацію від Росії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міжнародні партнери вже працюють над тим, аби передати Україні усі заморожені російські активи. Очікується, що у Росії відберуть приблизно 750 мільярдів доларів.

Про це сказав в етері телемарафону радник президента України Олег Устенко.

При цьому він зазначив, що збитки, спричинені повномасштабним вторгненням, оцінюються в 1 трильйон доларів. За словами Устенка, наразі українські партнери вивчають, яким саме чином наша держава отримає російські гроші.

"Зараз йде розгляд двох треків. Перший – використання прибутку на заморожені активи. Тут усе вирішиться найближчими тижнями. Щодо усіх активів, то немає сумнівів, що досить швидко партнери розв'яжуть питання щодо передачі активів Центробанку РФ. І на це погодяться усі країни, які володіють цими активами", – сказав Олег Устенко.

Навіщо Україні гроші Росії

Окупанти мають відшкодувати усю шкоду, яка була завдана під час їхнього повномасштабного вторгнення. Частину російських активів українська влада має намір перевести в так званий оборонний фонд.

Також кошти з цього фонду спрямують на підтримку відповідної співпраці для створення нових воєнних об'єктів та програм, які потрібні для оборони та для турботи про наших воїнів.

Як стягнути з окупантів компенсацію за збитки

Ще влітку в Україні з'явився законопроєкт, у якому міститься алгоритм виплат компенсацій з боку Росії українцям, які постраждали під час повномасштабної війни.

У документі пропонується визначити джерелом компенсацій щонайменше 8% від ВВП Росії, тобто майже 1,779 трильйона доларів. Гроші виплачуватимуть більшості громадян України, але не тим, які були засуджені за скоєння злочинів проти нацбезпеки.

Як Європейський Союз підтримує Україну під час війни

Нещодавно ми писали, що блок на допомогу Україні у війні виділяє всього 0,03% свого річного валового внутрішнього продукту.

Зараз річний валовий внутрішній продукт (ВВП) Євросоюзу становить приблизно 16 трильйонів євро, проте Україна отримала понад 4 мільярди євро, що становить лише 0,03% європейського ВВП.

Ще цієї весни було досягнуте спільне рішення, що до березня 2024 року в Україну буде відправлено мільйон артилерійських боєприпасів. Але вже зрозуміло, що всі країни-члени ЄС повинні зробити ще більше, аби досягти цієї мети.

Раніше ми розповідали, як у Європейському Союзі хочуть покарати Москву за напад на Україну. Ще ми писали, скільки грошей витратила Україна на оборону у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.