Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підтримка тільки на словах? Яка країна ЄС проти віддати Україні заморожені активи РФ

У Європейському Союзі досі точаться дискусії щодо передачі Україні конфіскованих за кордоном активів Центробанку РФ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В ЄС розповіли, що не так з передачею заморожених активів РФ Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд Німеччини вважає занадто слабкими юридичні підстави для передачі Україні заморожених активів російського центробанку. В країні сумніваються, що Європейська комісія недостатньо опрацювала ідею відновлення нашої країни за кошти агресора.

За інформацією газети Financial Times, німецькі чиновники згодні, що РФ має відшкодувати Україні завдані збитки, але наразі ця ідея викликає "складні фінансові та юридичні питання".

Водночас Німеччина продовжує працювати над пошуком російських осіб і компаній, які перебувають під санкціями, щоби потім заморозити їхні кошти. Та якщо вже заморожені російські кошти зараз використати для відновлення України — це створить прецедент для інших країн.

"Тоді, наприклад, Польща зможе вимагати від Берліна відшкодувати збитки, завдані Другою світовою війною", — розповів журналістам один із німецьких чиновників.

Ще один високопосадовець зазначив, що міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн вивчив пропозиції Євросоюзу щодо конфіскації активів російського центрального банку і вважає цю ідею юридично непрацездатною.

Водночас у Києві вважають, що блок може використати альтернативну схему. Вона полягає у тому, що Європейська комісія використає конфісковані російські активи як заставу, під яку вона могла б позичати для інвестування з відшкодуванням для України.

Вже 29 червня у Брюсселі відбудеться саміт ЕС і, за словами речника комісії Крістіана Віганда, лідери ЄС, лідери країн вирішать, як діятимуть далі.

"Ще деякі питання потребують додаткового уточнення, і, зокрема, буде необхідна подальша координація з нашими міжнародними партнерами, а саме з країнами G7, з метою внесення конкретної пропозиції", — пояснив він.

Як стягнути з РФ компенсацію за збитки через війну

Нещодавно в Україні зареєстрували законопроєкт, який передбачає алгоритм виплат компенсацій з боку РФ українцям, що постраждали внаслідок повномасштабної війни.

Пропонується визначити джерелом компенсацій щонайменше 8% від ВВП Росії, тобто майже 1,779 трлн доларів. Гроші виплачуватимуть більшості громадян України, але не тим, які були засуджені за скоєння злочинів проти нацбезпеки.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як українцям отримати компенсацію за зруйноване житло. Також ми писали, скільки грошей через війну втратили українські олігархи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.