Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Російські активи спрямують на користь України? Яку гучну заяву зробили в ЄС

Зазначається, що Європейська комісія висуне відповідні юридичні пропозиції на початку грудня цього року

Фото: Unsplash

Російські активи передадуть Україні

Фото: Unsplash

Україна поступово рухається у бік ЄС, впроваджуючи реформи для вступу у блок. Тим часом країни-члени Євросоюзу продовжують допомагати Україні. Лідери Євросоюзу схвалили плани використання мільярдів євро, які були отримані від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Про це повідомляє Financial Times.

Що відомо про саміт

Наразі відомо, що західні санкції знерухомили 300 мільярдів доларів, що належать російському центральному банку, відколи Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Левова частка цих коштів – 180 млрд євро, за даними бельгійського уряду, – зберігається в Euroclear, найбільшому у світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі.

У четвер Euroclear заявив, що заробив близько 3 млрд євро на заморожених російських активах лише за перші дев'ять місяців 2023 року порівняно з 347 млн євро за аналогічний період 2022 року, і це зростання зумовлене зростанням процентних ставок.

Зазначається, що виплати купонів та погашення облігацій за знерухомленими російськими активами застрягли в Euroclear, оскільки вони не можуть бути виплачені клієнтам, які перебувають під санкціями. Депозитарій цінних паперів регулярно реінвестує такі грошові залишки, а зростання відсоткових ставок означає, що Euroclear заробляє більше завдяки цим інвестиціям.

Зараз посадовці ЄС шукають шляхи спрямування цих надходжень в Україну, але Європейський центральний банк попередив про потенційні ризики для євро, пов'язані з доступом до цих надходжень, застерігаючи, що це може спонукати інші центральні банки відмовитися від своїх активів, деномінованих у євро, і послабити валюту.

Але лідери, які зібралися на саміті, схвалили цей крок, закликавши Єврокомісію "прискорити роботу з метою подання пропозицій".

Наголошується, що необхідний рішучий прогрес у координації з партнерами щодо того, як будь-які надзвичайні доходи приватних осіб, отримані безпосередньо від знерухомлених активів Росії, могли бути спрямовані на підтримку України та її відновлення і реконструкцію, відповідно до застосовних договірних зобов'язань, а також відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права.

У рішенні саміту Європейська Рада закликає Високого представника та Комісію прискорити роботу з метою подання пропозицій.

Наразі Брюссель перебуває в регулярному контакті з Лондоном і Вашингтоном, щоб забезпечити синхронізацію їхніх підходів, додали посадовці.

Зазначається, що деякі країни-члени ЄС, такі як Німеччина, раніше скептично ставилися до цих планів через юридичні проблеми, пов'язані з правом власності на кошти. Ці побоювання були розвіяні на початку цього місяця, коли міністр фінансів США Джанет Єллен підтримала ідею зняття вершків з непередбачених прибутків. "Група семи" також підтримала ці плани.

Естонія, одна з країн, яка активно просуває цей захід, заявила, що для Росії важливо заплатити за шкоду, яку вона завдає Україні.

Очікується, що грудневі пропозиції Єврокомісії роз'яснять юридичні зобов'язання щодо непередбачених прибутків у депозитаріях цінних паперів, таких як. Лише на наступному етапі, очікувано наступного року, буде представлено законодавство, яке дозволить фактично вилучити та перерозподілити ці кошти на користь Києва.

Чи достатньо сам Євросоюз виділяє грошей Україні

Раніше ми писали, що на допомогу Україні у війні Євросоюз виділяє всього лиш 0,03% свого річного валового внутрішнього продукту.

Зараз річний валовий внутрішній продукт (ВВП) Євросоюзу становить приблизно 16 трильйонів євро, проте з Європейського фонду Україні надається підтримка на суму лише 4,6 мільярда євро, що становить лише 0,03% європейського ВВП.

Ще цієї весни було досягнуте спільне рішення, що до березня 2024 року в Україну буде відправлено мільйон артилерійських боєприпасів. Але вже зрозуміло, що всі країни-члени ЄС повинні зробити ще більше, аби досягти цієї мети.

Раніше ми писали про запровадження нових правил для українських водіїв. Також ми розказували, як Євросоюз хоче розправитися з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.