Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар влаштував валютні гойдалки? Що відбувається в обмінниках

В обмінниках гривня зміцнилася у відношенні до американської валюти

Фото: УНІАН, Reuters. Колаж: Pro Гроші

Курс валют в обмінниках станом на 17 листопада

Фото: УНІАН, Reuters. Колаж: Pro Гроші

Українські обмінні пункти оновили дані щодо валютного курсу. Станом на 17 листопада гривня зміцнішала на 5 копійок щодо долара, одночасно з цим євро навпаки став дорожчим.

Про це повідомляє фінансовий портал "Мінфін".

Валютний курс в обмінниках змінюється у діапазоні кількох копійок, гривня не поспішає різко дешевшати чи дорожчати. Відносна стабільність на ринку вказує на достатню кількість золотовалютних резервів, якими Національний банк України може покривати потреби у доларах чи євро.

У четвер, 17 листопада, курс гривні до долара в банківських обмінниках зміцнився на 5 копійок – до 40,65 грн/дол. Євро став дорожчим на 10 копійок і коштує 41,50 грн. Зауважимо, що днем раніше, у середу, курс до долара в обмінниках складав 40,70 грн, а до європейської купюри – 41,40 грн/євро.

Продати американські банкноти в середньому (враховуючи курс в обмінних установах, банках, на чорному ринку) можна за 40,18 грн, євро – за 40,50 грн. Водночас найбільший український національний банк – ПриватБанк – купує долар по 39,75 грн, а продає – по 40,25 грн.

Нагадаємо, що офіційна вартість гривні зафіксована Нацбанком на рівні 36,57 грн/дол. (від 21 липня 2022 року). На 2023 рік у державному бюджеті закладено показник 42,2 грн/дол., прогнозується, що на кінець наступного року курс дорівнюватиме 45,8 грн/дол. замість попереднього значення в 50 грн.

Що буде з курсом долара до кінця року

Щодо Національного банку, то регулятор не планує втручатися і переглядати курс гривні до долара до кінця 2022 року. За словами заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, "впродовж жовтня відбулося помітне зміцнення готівкового курсу долара, а в листопаді він стабілізувався".

Позитивного результату вдалося досягти завдяки подоланню проблем з логістикою – доставкою готівкової валюти в банківські каси. Адже негаразди полягали якраз у відсутності фізичних грошей, тоді як безготівкова валюта у банків є, її більш ніж достатньо.

Щоб стабілізація не зупинилася надалі, потрібно забезпечити міжнародну підтримку з боку іноземних партнерів. Чим меншою буде матеріальна допомога, тим швидше слабшатиме гривня. В середньому Україна на місяць має отримувати не менше чотирьох з половиною мільярдів доларів, тоді як уряд домовився про виділення всього трьох мільярдів щомісяця. Цих коштів недостатньо для повноцінної підтримки валютного ринку, тож влада зобов'язана якнайшвидше забезпечити країну додатковим фінансуванням.

Проте не потрібно вважати, що існують підстави для девальвації, адже досі відбувається експорт сільськогосподарської продукції, який забезпечує нас достатньою кількістю валютної готівки для подальшого зміцнення гривні. Зокрема на днях Україна домовилася про продовження на 120 днів зернової угоди, що дозволить збільшити валютний запас завдяки продажу агротоварів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що не варто робити з грошима під час війни. Також ми повідомляли, що українцям доступні чималі виплати по безробіттю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.