Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купити безготівкову валюту тепер можна за курсом НБУ — які умови

НБУ запроваджує додатковий інструмент для захисту гривневих заощаджень громадян від ризику курсових коливань

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За скільки можна купити безготівкову валюту

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк з 21 жовтня запроваджує можливість купувати безготівкову іноземну валюту за офіційним курсом НБУ з розміщенням на строкових депозитах.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Однак після закінчення строку депозиту валюта має бути продана за офіційним курсом на день проведення зворотної операції.

Як пояснили у регуляторі, цей крок дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а НБУ – зберегти міжнародні резерви.

"Громадяни отримають можливість купувати долари США за офіційним курсом Національного банку з подальшим їхнім розміщенням на строковий депозит у банку та обов’язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції", – розповіли у НБУ.

Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від шести місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.

За оцінками Національного банку, такий інструмент створить для громадян додаткову альтернативу вкладенню коштів у готівкову іноземну валюту, що сприятиме зменшенню попиту на неї, стабілізації очікувань та зниженню тиску на курс у готівковому сегменті валютного ринку.

Облікова ставка

Національний банк України на засіданні у четвер, 20 жовтня, не змінив облікову ставку та залишив її на рівні 25%.

Споживча інфляція в Україні у вересні становила до 24,6% у вересні, а базова інфляція перевищила 20%. За попередніми оцінками Національного банку, прискорення інфляції триває й у жовтні.

Основними чинниками зростання інфляції є наслідки повномасштабної війни Росії проти України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.