Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Додаткові виплати пенсіонерам: за що можна отримати надбавки та скільки

Поряд з обіцяною індексацією пенсій, українці можуть розраховувати на надбавки залежно від обставин

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які надбавки можуть отримати пенсіонери

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уряд підтвердив, що у березні таки відбудеться традиційна індексація пенсій, тобто виплати збільшать, попри війну. Водночас деякі категорії пенсіонерів можуть отримати додаткові кошти, якщо відповідатимуть конкретним критеріям.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто може розраховувати на виплати від 150 до 600 грн.

За понаднормовий стаж

У статті 27 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" наведено формулу, за якою розраховують розмір надбавки залежно від страхового стажу. Передбачається, що українцям належить додатковий 1% від пенсії за кожен повний робочий рік. Щоправда, цей відсоток вираховують на основі мінімального розміру пенсії за віком або прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на 2023 рік це 2 093 гривні.

Якщо людина вийшла на пенсію до 1 жовтня 2022 року, то понаднормовим вважається стаж понад 20 років для жінок і 25 років – для чоловіків. У разі виходу на пенсію після 2011 року, потрібно мати понад 30 років стажу жінкам і 35 років – чоловікам.

За утримання дітей

Українці, які опікуються неповнолітніми дітьми, можуть розраховувати на додаткові 150 грн щомісяця за умови, що не працюють. Гроші виплачують до пенсії за віком, вислугою років та інвалідністю, поки дитині не виповниться 18 років.

Щоб оформити виплати, потрібно написати відповідну заяву у відділенні ПФУ, додавши до неї пакет документів. Обов’язково підтвердити родинні зв’язки з утриманцем, вказати його вік і перебування на утриманні. Пенсіонер має долучити до заяви копію паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтво про народження дитини та довідки уповноважених органів з місця проживання про утримання.

Вікова доплата

Залежно від досягнення конкретного віку українцям належать більші виплати, відповідно до постанови Кабінету Міністрів №849. Розмір коливається в межах від 300 до майже 600 грн.

  1. 80-літні пенсіонери отримують щомісячну виплату в розмірі до 579 грн.
  2. Особи віком від 75 до 80 років забезпечуються надбавкою до 456 грн
  3. Пенсіонери 70-річного віку отримують на 300 грн більші виплати.

Зауважимо, що ці суми будуть проіндексовані в березні.

За донорство

1 грудня 2022 року уряд здійснив перерахунок надбавок, які призначаються відповідно до Закону "Про донорство крові та її компоненти". Пенсіонерам нараховують 10% від прожиткового мінімуму щомісяця, якщо вони мають статус почесного донора крові. Його надають українцям, які безоплатно здали 60 разових максимальних допустимих доз плазми або 40 доз крові.

Станом на 2023 рік розмір надбавки становить 258,90 грн. Проте сума залежить від прожиткового мінімуму. У разі його підвищення, кошти збільшуються на різницю між старою та новою виплатою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому підвищать пенсії та що таке виплати на випередження. Також ми повідомляли, як українцям відмовитись від виплат на банківські картки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.