Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила індексації пенсій: кому підвищать та що таке виплати на випередження

У Кабміні пояснили, хто може розраховувати на підвищення пенсійних виплат вже з 1 березня

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій з 1 березня: які нові принципи

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році громадянам України вкотре підвищать пенсії – вже в березні уряд обіцяє провести індексацію виплат на 20%.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль 17 лютого.

"За дорученням президента України ми робимо індексацію пенсій, попри те, що за Законом України про державний бюджет на 2023 рік така індексація не є обов'язковою", – наголосив він.

Також стало відомо про те, що під індексацію пенсій підпадають понад 10 мільйонів громадян.

Хто підпадає під індексацію

"Індексація стосуватиметься українців, які отримують страхові пенсії. А також вперше за новим принципом ми збільшуємо пенсії військовим", — зауважив Денис Шмигаль.

За словами чиновника, з 1 березня встановлюється доплата для людей, які не підпадають під індексацію, оскільки пенсії їм були призначені протягом трьох останніх років. На 14% будуть проіндексовані доплати й українцям віком від 75 років.

"Крім того, ми індексуємо пенсійні виплати деяким категоріям громадян на випередження. За рішенням Уряду вже зараз будуть проіндексовані так звані соціальні пенсії, які мали зрости лише в грудні цього року у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму", — підкреслив глава уряду.

Денис Шмигаль також нагадав, що напередодні Рада ухвалила урядовий законопроєкт, який ліквідовує дискредитаційну норму, згідно з якою військовослужбовці, вчені, держслужбовці та інші категорії українських громадян не підпадали під щорічну індексацію. Пенсії відтепер будуть перераховуватися щорічно 1 березня. За словами прем’єр-міністра, це дозволить гарантувати стійкість пенсійного забезпечення.

Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Індексація пенсій у березні 2023 року: кому можуть підвищити виплати

Як пояснила заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, насамперед індексація відбудеться для страхових пенсій – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років.

Також мінімальні страхові виплати перерахують чорнобильцям з інвалідністю та ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат прив’язані до середньої заробітної плати за попередній рік.

Показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, на кінець 2022 року становить 13 387 гривень 48 копійок.

Натомість спеціальні пенсії, які отримують держслужбовці, науковці, військовослужбовці, за словами Ковпашко, будуть проіндексовані вже після війни.

"Що стосується індексації пенсій, призначених за спеціальними законами, то уряд прийняв відповідну постанову, але вона набуде чинності з наступного місяця після закінчення воєнного стану. Тобто ми очікуємо, що завершиться воєнний стан і з першого числа наступного місяця мають бути проіндексовані пенсії", – розповіла представниця Пенсійного фонду.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, у кого з українців пенсії можуть скоротитися на 50%. Також ми пояснювали, як пенсіонерам перевести свої виплати на банківський рахунок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.