Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавка до пенсії: ще одна категорія українців може отримати доплату

Існує безліч різних надбавок, які українці можуть отримувати до свох пенсій

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці зможуть отримати ще одну надбавку до пенсії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримувати різні надбавки до своїх пенсійних виплат. На одну з таких доплат можуть розраховувати почесні донори крові.

Про це йдеться в Законі України "Про донорство крові та її компонентів".

Надбавка до пенсії за донорство крові

Щомісячна надбавка у розмірі 10% від прожиткового мінімуму нараховується пенсіонерам, які отримали статус почесного донора крові. Наразі доплата становить 258,90 гривень на місяць. Розмір надбавку напряму залежить від розміру прожиткового мінімуму.

Отримати статус почесного донора крові в Україні можна якщо людина безплатно здала 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимальних допустимих доз плазми крові.

Для призначення додаткових виплат необхідно подати до територіального управління Пенсійного фонду України такі документи:

  • заяву про призначення надбавки;
  • документи про нагородження нагрудним знаком "Почесний донор України".

Вікові надбавки до пенсії

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 № 849 особи, які досягли 80-річного віку та більше, можуть розраховувати на щомісячну компенсаційну виплату у розмірі до 500 гривень. Також надбавку у розмірі до 400 гривень можуть отримати пенсіонери, яким виповнилося від 75 до 80 років.

Після індексації виплат розмір вікової надбавки було перераховано, наразі для пенсіонерів віком 75 років надбавка становить 456 гривень. Особи, які досягли 80 років, отримують додатково 579 гривень. Пенсіонери 70-річного віку отримують 300 гривень доплати, ця сума індексуватиметься у 2023 році

Доплата за наднормативний стаж

Доплата становить 1% від основного розміру пенсії за кожен повний рік роботи, відпрацьований жінками понад 20 років та чоловіками понад 25 років. Йдеться про українців, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року.

Для тих, хто вийшов на пенсію пізніше, наднормативним вважається стаж, відпрацьований жінками понад 30 років та чоловіками понад 35 років.

Пенсіонери, які мають 35 років наднормативного стажу, можуть отримувати 35% доплати. Цей відсоток вираховується не від усієї суми пенсії, а максимум від прожиткового мінімуму, який наразі становить 2 093 гривень.

Раніше ми розповідали, хто з жінок в Україні може розраховувати на додаткову виплату до пенсії. Також ми писали, яку ще надбавку до пенсії можуть отримувати українці. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.