Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Додаткові 70 млрд гривень на пенсії. Кому і на скільки підвищать розмір виплат з грудня

В Мінсоцполітики пояснили, що це пов'язано із запланованим зростанням прожиткового мінімуму

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні підвищать пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В грудні в Україні підвищать розмір пенсій на 3%. Це пов'язано із запланованим зростанням прожиткового мінімума.

Про таке заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, пише "Суспільне".

Вона пояснила, що зростання прожиткового мінімуму на 3%, яке заплановане в грудні, потягне за собою зростання всіх пенсій в загальній сумі на 70 мільярдів гривень.

"Якщо ми говоримо про соціальні та пенсійні виплати, то пенсійні, зокрема прив'язані, бо це відрахунок від ЄСВ. І з підняттям мінімальної зарплати, зростуть і мінімальні пенсії для осіб, які мають 65 років та повний страховий стаж: 30 – для жінок, 35 – для чоловіків. Щодо соціальних видатків та пенсій, то, зверніть увагу, зростання прожиткового мінімуму на 3%, яке заплановане в грудні, потягне за собою зростання всіх пенсій в загальній сумі на 70 мільярдів гривень", – зазначила Жолнович.

Міністерка додала, що уряд додатково створює "невеликі пенсійні програми", які розподіляються із загального бюджету, тобто з загальних податків.

"Така програма президента (доплати за поважний вік) стартувала ще 2020 року. Цього року чергове її розширення вже на пенсіонерів, які мають 70 років – вони отримають з 1 жовтня доплати до своїх пенсій. А також, якщо у них є повний страховий стаж, то їхня пенсія не може становити менш ніж 3000 грн", – зазначила міністерка.

Вона додала, що вся соціальна сфера України наразі дотується міжнародними партнерами, а більша частина власних коштів України йде на оборону.

Кому пенсії підвищать лише після війни

З 1 березня 2022 року багатьом категоріям пенсіонерів проіндексували виплати, а от з отриманням збільшених пенсій виникли проблеми.

Збільшені виплати деякі категорії пенсіонерів зможуть отримати лише після скасування воєнного стану, тобто лише після повного припинення війни.

Це стосується:

  • держслужбовців;
  • науковців;
  • народних депутатів.

Згідно із законом, пенсію перерахують шляхом підвищення на коефіцієнт збільшення (без урахування надбавок і доплат). Простіше кажучи, виплати проіндексують на 14%.

Раніше ми писали, що частині українців не виплатили пенсію за вересень. Також ми пояснювали, що буде, якщо довго не знімати пенсійні виплати з картки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.