Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким пенсіонерам у квітні змінять розмір виплат – кому почнуть платити більше

В рамках перерахунку зважатимуть на трудовий стаж, який пенсіонери отримали, починаючи з попереднього перерахунку виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як і кому перерахують пенсії у квітні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У перший день квітня 2023 року в Україні відбудеться традиційний перерахунок пенсій для українців, які не відмовилися від роботи навіть після виходу на заслужений відпочинок. Ідею підвищити людям виплати влада не відкинула, попри війну.

Про це розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Чи підвищать виплати

За словами Марчак, у квітні й липні стануть чинними окремі норми постанови Кабінету міністрів щодо індексації пенсій.

"З 1 квітня відбудеться щорічний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють, а з 1 липня пенсії будуть індексовані, зокрема, для державних службовців, працівників місцевих органів влади, науковців та інших категорій громадян", – розповіла вона.

Отже, у квітні держава перерахує пенсії працевлаштованим громадянам. Втім, як пояснила чиновниця, йдеться саме про перерахунок, а не про індексацію.

"Індексація — це спосіб підвищити дохід найменш захищеній категорії громадян, у яких немає інших джерел доходу, крім пенсій. Натомість пенсіонери, які ще працюють, мають додатковий дохід завдяки зарплаті, а тому можуть краще самостійно себе забезпечувати", — підкреслила Дарина Марчак.

Як перераховуватимуть пенсійні виплати

Процедура відбудеться з урахуванням того трудового стажу, який пенсіонери отримали, починаючи з попереднього перерахунку таких пенсій.

"Якщо громадянин вийшов на пенсію у 2021 році, але продовжує працювати та в нього за останні 2 роки відбулося збільшення страхового стажу на 24 місяці, то така людина зараз отримає перерахунок пенсії з оновленого страхового стажу, що впливає на розмір пенсії. Це все індивідуально" — сказала Марчак.

Як зросла пенсія українців з 1 березня 2023 року

Масштабна індексація пенсій торкнулася 10,5 млн українців. Завдяки цьому громадяни почали отримувати збільшені у декілька разів виплати, а саме:

  • мінімальна пенсія у розмірі 1 920 грн зросла на 384 грн;
  • до пенсії 2 100 грн додали 420 грн;
  • до пенсії 3 000 грн – 600 грн;
  • до пенсії 3 500 грн – 700 грн;
  • до пенсії 4 000 грн – 800 грн;
  • до пенсії 5 000 грн – 1 000 грн;
  • до пенсії 7 500 грн – 1 500 грн (максимально можливий розмір індексації).

Раніше ми розповідали, хто ще з українців може достроково виходити на пенсію під час війни. Також ми писали, кому з українців не призначать пенсію за віком автоматично і що тоді робити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.