Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не менше 2 тисяч гривень пенсії: кому з українців гарантовано виплачуватимуть гроші

У Конституційному суді детально пояснили, яким має бути розмір мінімальних виплат пенсіонерам в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, якою має бути мінімальна пенсія в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розмір мінімальної пенсії, яку мають виплачувати українцям, не повинен бути меншим за прожитковий мінімум.

Відповідне рішення було ухвалене Конституційним судом України (КСУ).

Яким має бути розмір мінімальної пенсії

Суд визнав, що пенсія — основне джерело існування пенсіонерів. Тому розмір пенсійних виплат має бути не нижчим за розмір прожиткового мінімуму. Таким чином суд зафіксував гарантованість мінімальної пенсії.

КСУ, зокрема, скасував деякі норми статті 70 закону №1404 та статті 50 закону №1058, оскільки вони дозволяють нараховувати виплати пенсіонерам, розмір яких нижчий за прожитковий мінімум.

"Таким чином людину позбавили мінімальних соціальних благ та захисту від бідності через примусове виконання рішення", — йдеться у заяві Конституційного суду.

Мінімальна пенсія у 2023 році

Раніше очільник Пенсійного фонду України (ПФУ) Євген Капінус розповідав, що мінімальна пенсія українців у 2023 році становитиме 2 093 гривні.

За його словами, перерахунок мінімальних пенсій мав відбутися у листопаді та грудні минулого року, але у держбюджеті на 2023 рік влада зберегла соціальні стандарти станом на 1 січня.

"У 2022 році ми отримали результат, коли для різного віку пенсіонерів, які мають повний страховий стаж 20/25 років (для жінок/чоловіків) або 30/35 років (для жінок/чоловіків), мінімальний розмір пенсійних виплат був вищим за прожитковий мінімум – 2 300, 2 500, 2 600, 3 000 гривень", – підкреслив він.

Чи підвищать українцям мінімальну зарплату

Тим часом на сайті Верховної Ради з'явився законопроєкт №8431, у якому пропонується поетапне підвищення рівня мінімальної зарплати в Україні впродовж 2023 року. Перший етап має розпочатися вже з 1 квітня.

Автори законопроєкту апелюють до 9 статті Закону України "Про оплату праці", у якій передбачено: "Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб".

Але наразі в нашій країні рівень мінімальної зарплати нижчий за розмір прожиткового мінімуму. Тому мінімальна зарплата має становити:

  • з 1 квітня — 7 370 грн;
  • з 1 липня — 8 107 грн;
  • з 1 жовтня — 8 918 грн.

Раніше ми розповідали, як у квітні 2023 року зміняться пенсії для деяких українців. Також ми писали, хто ще з українців може достроково виходити на пенсію під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.