Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Якщо ніколи не служили в армії: чи можуть мобілізувати чоловіків до 27 років

Попри скасування осіннього призову, українці повинні знати, що може чекати на них під час мобілізації

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, чи можуть мобілізувати чоловіків до 27 років

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри скасування осіннього призову на строкову службу, в Україні можуть мобілізувати чоловіків віком від 18 до 27 років.

Таку інформацію уточнила адвокатка Марина Бекало на сайті b2bconsult.

Вона пояснила, що згідно зі статтею 15 Закону України про військовий обов'язок та військову службу, призовний вік на військову строкову службу від 18 до 27 років. Водночас в Указі президента України зазначається, що мобілізації підлягають усі чоловіки віком від 18 до 60 років.

Таким чином, хоч призов на строкову службу для українців віком від 18 до 27 років скасовано, це не стосується призову на військову службу під час мобілізації.

"Адже на сьогодні діє правовий режим воєнного часу та оголошено мобілізацію... серед резервістів та військовозобов'язаних чоловіків призовного віку Указом Президента №69/2022", – пояснила адвокат.

На яких підставах мобілізують тих, хто не служив в армії

В українському законодавстві визначено, що призовний вік на військову службу починається з 18 років, а граничний призовний вік з-поміж осіб рядового, сержантського та старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу становить до 60 років.

Під час воєнного стану та загальної мобілізації всіх чоловіків від 18-60 років вважають військовозобов'язаними.

Крім того, призвати можуть навіть тих, хто не проходив строкову військову службу. Це можливо в тому випадку, якщо вони пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК) і були визнані придатними до служби та не мають інших підстав для відстрочки від служби.

Перед відряджанням на фронт такі чоловіки проходять первинну бойову підготовку, їх розподіляють по військових частинах, призначають військову спеціальність, звання рядового складу.

Крім того, інший спосіб стати на захист своєї країни – підписати контракт на військову службу в ЗСУ. Однак на період мобілізації контракт підписується з військовослужбовцями, які мають військові звання, резервістами та військовозобов'язаними, які мають відповідний бойовий досвід та підготовку.

"А вже за рахунок мобілізованих осіб, які не мають досвіду, доукомплектовується ЗСУ, вони спочатку проходять бойову підготовку у навчальних центрах, після чого розподіляються по військових частинах та направляються до відповідних районів проведення бойових дій", – пояснила адвокатка.

Раніше ми писали, що у ЗСУ розповіли, як відбувається навчання військових. Також ми пояснювали, коли заброньованого працівника можуть призвати на службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.