Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залужний підтримав посилення відповідальності за дезертирство – що це означає для військових

Законопроєкт № 8271 викликав суперечки в суспільстві, українці просять президента ветувати документ

Фото: Офіс президента, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Залужний підтримав законопроєкт 8271

Фото: Офіс президента, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтримав проголосований у Верховній Раді законопроєкт щодо посилення відповідальності за дезертирство. Він закликав президента підписати документ.

Про це Залужний повідомив у своєму Telegram.

Головнокомандувач української армії пояснив, що його думка чітко віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань.

"Я підтримую відповідні зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою України, і прошу Президента підписати закон", – сказав Залужний.

Таким чином він повністю підтримав законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за такі дії військових:

  • самовільне залишення військової частини чи місця служби;
  • дезертирство;
  • самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю;
  • непокору і невиконання бойових наказів.

Роз'яснення Залужного

Головнокомандувач ЗСУ пояснює, що армія тримається на дисципліні. А чинні норми законодавства не забезпечують потрібної дисципліни.

Він також назвав несправедливим те, що зараз "відмовники" можуть сплатити штраф, розмір якого становить до десяти відсотків бойових виплат, або отримати покарання з випробуванням.

"Більше того і це ключове, оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною. Так не повинно бути", – зазначив Залужний.

Він додав, що в умовах війни потрібні швидкі дієві рішення. Тому, на думку генерала, цей законопроєкт потрібно підтримати.

Водночас Залужний запевняє, що ухвалення цього документу не призведе до посилення безкарності командирів.

"Ні, командири так само несуть повну юридичну відповідальність за свої дії чи бездіяльність. І я повністю довіряю своїм підлеглим", – сказав Головнокомандувач ЗСУ.

Він закликав українців поставити крапку в цій дискусії.

Що передбачає законопроєкт

Нардепи підтримали документ у Верховній Раді ще 13 грудня. Його направили на підпис президенту.

Законопроєкт № 8271 фактично пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України й посилити покарання для військових. Вони зможуть отримати від трьох до 12 років тюрми за непокору, невиконання наказу, погрозу або насильство щодо начальника, самовільне залишення частини або місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою під час бойової задачі або відмову під час бою діяти зброєю.

Крім того, документ пропонує надати повноваження Військовій службі правопорядку у ЗСУ перевіряти військових під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів та тестів.

Рух ЧЕСНО повідомив, що законопроєкт суттєво обмежує право українських військових на судовий захист.

15 грудня на сайті президента з'явилася петиція з проханням до Володимира Зеленського ветувати законопроєкт. Необхідні 25 000 підписів вона набрала за добу. Тепер Зеленський повинен відповісти на петицію.

Раніше ми писали про те, кого можуть мобілізувати до армії вже скоро. Також ми розповідали, яку зарплату отримують мобілізовані військові в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.