Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям хочуть заборонити оформлювати пенсії — хто у зоні ризику

Розповідаємо про новий законопроєкт, який дозволить не призначати пенсії деяким громадянам України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші.

В Україні хочуть позбавити пенсій тих, хто зрадив країну та співпрацював з ворогом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші.

Українців, які погодилися на співпрацю з ворогом під час повномасштабної війни та долучилися до незаконних російських органів влади на тимчасово окупованих територіях, планують позбавити пенсійних виплат. Для цього Верховна Рада повинна проголосувати за відповідний законопроєкт.

Про це сказала в етері телемарафону заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Вона пояснила, що зараз відсутні законні підстави для того, аби відмовити в оформленні пенсій громадянам, які перейшли на бік росіян та воювали проти нашої держави або працювали в окупаційних органах влади, після чого повернулися в Україну і вже тут досягли пенсійного віку.

"Ми не будемо виплачувати пенсії таким людям, витрачати на них кошти наших платників податків, щоб платити пенсію тим, хто підтримував агресора", — сказала Марчак.

За її словами, позбавити пенсійних виплат зрадників можливо після того, як парламент ухвалить новий законопроєкт щодо обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Це дозволить перевірити інформацію про стаж в Реєстрі застрахованих осіб, який адмініструє Пенсійний фонд.

Відповідно, у людей з'явиться щодо підтвердження свого страхового стажу за цей період. Для підтвердження їм доведеться надати відповідні документи. Наприклад про те, що вони працювали на окупаційну адміністрацію в ОРДЛО.

"На підставі нового законопроєкту їм відмовлять нараховувати українську пенсію", — підкреслила Дарія Марчак.

Які види пенсії передбачені в Україні

Українці мають право на наступні пенсійні виплати:

  • за віком;
  • в разі втрати годувальника;
  • за вислугу років;
  • по інвалідності.

При цьому важливо знати, що навіть якщо у громадянина є право на декілька з цих видів пенсій, він може обрати лише одну.

Як пенсіонерам отримати додаткові виплати від ООН

Фінансова допомога від Світової продовольчої програми Організації Об'єднаних Націй належить пенсіонерам та переселенцям, які залишилися на територіях з активними бойовими діями або там, де існує висока ймовірність виникнення боїв.

Кошти виплатять громадянам, розмір пенсійних виплат яких не перевищує 3 тисячі гривень. Ще однією умовою є те, що громадяни не користувалися фінансовою підтримкою від міжнародних організацій з 1 березня цього року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто ще з українців може залишитися без пенсійних виплат. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.