Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії під загрозою – кого з українців можуть позбавити виплат

Законопроєкт, який невдовзі може підписати президент України, спрямований на покращення ефективністі пенсійних виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть залишитися без пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким пенсіонерам скасують заслужені виплати. Це передбачає законопроєкт №9453, який був ухвалений депутатами Верховної Ради у першому читанні.

Про це йдеться на сайті ВР.

Хто може лишитися без пенсійних виплат

Однією з ключових пропозицій цього законопроєкту є введення нових підстав для скасування пенсій. Так, право на призначення виплат можуть втратити:

  • українці, які були визнані безвісти зниклими або померлими в установленому законом порядку;
  • особи, які не пройти верифікацію;
  • людина, яка впродовж 6 місяців не витрачала гроші з пенсійного рахунку;
  • пенсіонери, які тимчасово проживають за кордоном та написали відмову від виплат;
  • якщо пенсіонеру надано статус особи, яка зникла безвісти за особливих обставин.

У пояснювальній записці до законопроєкту також зазначено, що нові правила дозволять припиняти виплати пенсій у випадках, коли індивідуальний документообіг з державою-агресором припиняється. Це допоможе унеможливити фінансування осіб, які можуть підтримувати діяльність, що загрожує національній безпеці.

Однією зі значущих аспектів законопроєкту є також відновлення умов ідентифікації внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах. Це може сприяти більш точному встановленню осіб, які мають право на пенсійні виплати.

Що відомо про законопроєкт

Законопроєкт має на меті покращити ефективність системи пенсійних виплат та забезпечити більший контроль за витратами державного бюджету. Законопроєкт пройшов перше читання у Верховній Раді, однак перед його прийняттям як закону потрібно пройти ще одне читання та отримати підпис президента.

Чи зарахують час навчання до стажу

Найголовніше, що впливає на розмір пенсій – це стаж. Українці можуть його заробити протягом життя, так і придбати. Крім того, у Пенсійному фонді повідомили, що громадянам можуть зарахувати час навчання, але це стосується тих, хто здобував освіту на денній формі до 2004 року.

Раніше ми повідомляли, що у ПФУ роз'яснили тонкощі призначення субсидії пенсіонерам. Також ми писали, хто обов'язково повинен пройти ідентифікацію особи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.