Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Колосальна сума: скільки витрачає Україна на боротьбу проти ворога

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, яку фінансову допомогу отримує Україна від західних союзників

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує Україні війна проти РФ

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Наша країна отримує велику фінансову підтримку від західних союзників, яка допомогаю фінансувати соціальну та гуманітарну складову держбюжету.

Про це йдеться у заяві прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Чому виник дефіцит дежбюджету

За словами чиновника, дефіцит державних коштів виник через те, що Україна збільшила витрати на сектор безпеки та оборони.

"Сьогодні ми витрачаємо на армію майже увесь бюджет країни мирного часу. Водночас соціальна та гуманітарна складова фінансується за підтримки наших партнерів, яким Україна за це дуже вдячна. Дякуємо Єврокомісії за виділення 18 млрд євро макрофінансової підтримки на 2023 рік. Сполучені Штати нададуть Україні понад 10 млрд доларів, інші країни G7 також спрямовують кошти на пряму бюджетну підтримку", – наголосив Шмигаль.

Він нагадав, що Україна веде активні перемовини та співпрацю з МВФ. Україна вже завершила перегляд Моніторингової програми і сторони під час перемовин вийшли на напрацювання великої чотирирічної програми.

Що буде з економіками країн: прогноз МВФ

За інформацією фонду, Велика Британія буде єдиною провідною економікою, яка скоротиться у 2023 році. Фахівці прогнозують, що у четвертому кварталі 2023 року ВВП країни буде на 0,5% менше, ніж за той же період 2022 року.

При цьому прогнозують, що навіть економіка Росії може випередити британську – у Фонді прогнозують зростання ВВП на 1% за той же період.

Прогнозується, що зростання Китаю, що становить 5,9%, більш ніж удвічі перевищить жовтневу оцінку Фонду.

Щодо Індії, у МВФ очікують, що економіка цієї країни стане найбільшою великою економікою у світі цього року, а обсяг виробництва в останньому кварталі 2023 року на 7% вище, ніж у попередньому кварталі роком раніше.

За даними фонду, близько 60% країн з низьким рівнем доходу і кілька країн з ринком, що формується, ризикують опинитися або вже перебувають у тяжкому становищі.

Прогноз розвитку економіки у 2023 році від Єврокомісії

Передбачається, що економіка єврозони у 2023 році зросте на 0,9%, а всього Євросоюзу – на 0,8%. Інфляція очікувано скоротиться до 5,6% у єврозоні та 6,4% в Євросоюзі загалом – із 9,2% у 2022 році.

Ринок праці ЄС продовжує показувати хороші результати, а рівень безробіття залишається на рекордно низькому рівні в 6,1% до кінця 2022 року. Січневі опитування показують, що економічна активність має уникнути скорочення в першому кварталі 2023 року.

Єврокомісар із питань економіки Паоло Джентілоні зазначив, що "Європа розпочала 2023 рік у кращих умовах, ніж спершу очікувалося, проте попереду непростий період, тому що зростання економіки буде повільним".

Раніше експерти повідомляли про те, що у МВФ оцінили стан української економіки й дали прогноз на 2023 рік. Також експерти розповідали, чи зможе Європа експортувати електроенергію в Україну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.