Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям блокують банківські рахунки – що робити і як врятувати гроші

Як українцям, яким блокують банківські рахунки через старі борги, вирішити ситуацію та повернути доступ до карток

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці з заблокованими рахунками через борги мають два виходи із ситуації

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, в Україні серйозно ускладнили життя громадянам, які позичали гроші, але з якихось причин своєчасно не закрили борг. Так, 9 травня 2023 року, після річного мораторію, влада дозволила банкам блокувати рахунки клієнтів через борги за старими кредитними зобов'язаннями на вимогу виконавчих органів. Тож тепер багатьох українців цікавить питання, що ж робити далі.

Поради про те, як діяти громадянам у разі арешту рахунків підготували у Telegram-каналі "Ти ж юрист".

Що робити, якщо банківський рахунок заблоковано?

Як пояснюють фахівці, є два варіанти розвитку подальших подій. Наприклад, можна визнати, що ви дійсно заборгували за якимось кредитом, погасити заборгованість та повідомити про це виконавця. Після цього ваш банківський рахунок розблокують. Якщо ж ви вважаєте, що санкції проти вас застосували незаконно, тоді маєте надати виконавцю, який наклав арешт, заяву про ознайомлення зі всіма матеріалами виконавчого провадження.

"Після цього зможете дізнатися, з якої причини на ваш рахунок наклали арешт. Для того, щоб в майбутньому зняти накладений арешт, вам потрібно буде "позбутися" першопричини (наприклад, скасувати незаконний штраф поліції). Але кожний випадок дуже індивідуальний – тому без послуг адвоката тут не обійтися", – йдеться у повідомленні.

Боржникам взагалі не можна буде користувати грошима?

Насправді українцям із заарештованими рахунками користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень. Але щоби отримати таку можливість, потрібно:

  • звернутись до виконавчої служби (приватного виконавця), який наклав арешт із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій;
  • подати заяву у паперовій формі (поштою)або в електронній формі);.
  • у заяві вказати номер поточного рахунку, який потрібно визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

Впродовж двох робочих днів після отримання заяви, виконавець виносить постанову про визначення рахунку особи у банку для здійснення видаткових операцій. Наступного дня цю постанову має отримати ваш банк та розблокувати для вас 13 400 гривень.

Як дізнатися про борги

Перевірити таку інформацію можна на Єдиному реєстрі боржників. Для цього на сайті потрібно ввести:

  • ПІБ
  • дату народження
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків.

У цьому ж реєстрі можна отримати інформацію, щодо органу виконавчої служби, засоби зв’язку та ПІБ державного виконавця, в якого перебуває документ щодо вашої заборгованості.

Крім того, вказану інформацію можна перевірити у застосунку "Дія". Для цього потрібно перейти у розділ "Виконавчі провадження".

Раніше ми розповідали, з яких причин фінустанови можуть розкрити банківську таємницю. Також ми писали, як українцям поповнити банківську картку з мобільного рахунку

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.