Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загальна мобілізація: хто зможе отримати право на звільнення зі служби та за яких умов

Розбиралися, які проблеми виникли через відсутність у законодавстві пункту про демобілізацію за станом здоров'я

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Хто ще може отримати право на демобілізацію

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

У парламенті хочуть розширити перелік осіб, які мають право достроково звільнитися з військової служби під час мобілізації.

Скалась ситуація, за якої після оголошення загальної мобілізації багато чоловіків добровільно пішли захищати Україну від ворога, однак зараз стан їхнього здоров’я значно погіршився. Однак, навіть попри це, військовослужбовці й досі не мають права на демобілізацію для лікування.

Які проблеми виникли у законодавстві

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8412 щодо надання права на звільнення від служби військовим із інвалідністю I чи II групи. Документ ініціював народний депутат від партії "Наш край" Сергій Гривко.

"Багато військовослужбовців звертаються до керівництва з проханням звільнити їх з військової служби у зв’язку з наявністю інвалідності та фактичною неможливістю виконувати службові обов’язки. Однак із урахуванням відсутності правових підстав отримують відмову", – йдеться у пояснювальній записці.

Річ у тім, що люди з інвалідністю мають право взагалі не бути призваними на військову службу під час мобілізації. Водночас можливість демобілізації з цієї самої причини для них не передбачена. Тож проєкт закону стосується як людей, які пішли воювати добровольцями, вже маючи інвалідність, так і тих, хто набув її безпосередньо під час війни, пояснюють у Telegram-каналі "Блог юриста".

Що пропонують у Раді

За чинними законами, громадяни з інвалідністю можуть бути звільнені тільки на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність із виключенням з обліку, але такого критерію як "інвалідність" немає. До спеціального документа – так званого розкладу хвороб – включені лише ті хвороби, які можуть бути причиною інвалідності, але по більшості з них у воєнний час людина є придатною для служби. Тож цю норму фактично пропонується доповнити уточненням, що під час воєнного стану наявність інвалідності I чи II групи є достатньою самостійною підставою, але за умови, що захисник не має бажання залишитися в строю. Тобто примусово нікого виганяти зі служби не будуть.

Як виглядає стандартна повістка

Українцям можуть вручити повістку в будь-якому місці: вдома, на роботі (може прийти керівнику для особистого інформування працівника), на вулиці, у громадському місці тощо. Звісно, силоміць затримувати й доставляти людину в ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інша назва – військкомат) ніхто не може, але дати в руки листок із наказом з’явитися у центр – стандартна справа.

Під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, нижче – наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Однак, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: буде написано не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від формулювань у тексті. Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Також ми писали про те, чи законно видають повістки на вулицях та чому викликають до військкомату. Крім того, повідомляли в яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.