Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Демобілізація після року служби: Зеленський відповів, чи це можливо

Президент звернув увагу українців на статтю 26 закону "Про військовий обов’язок і військову службу"

Фото: Сили ТРО. Колаж: Pro Гроші

Зеленський відповів на петицію про демобілізацію

Фото: Сили ТРО. Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію, опубліковану 5 вересня 2022 року стосовно черговості проходження військової служби та обмеження терміну призову одним роком.

Текст відповіді опублікований на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Прохання переглянути позицію стосовно терміну проходження військової служби мобілізованим українцям опублікував на порталі електронних петицій Водяний Антон Васильович. Звернення набрало необхідні 25 тисяч підписів, після цього Володимир Зеленський був зобов'язаний дати свою відповідь. Її він опублікував 1 грудня 2021 року.

Очільник держави подякував всім, хто долучився до цієї форми взаємодії з владою, і висловив позицію щодо питань проведення мобілізації. Президент нагадав, що через повномасштабну війну, яку розпочала Російська Федерація проти України, у державі оголошено загальну мобілізацію, яку востаннє продовжили до 19 лютого 2023 року. Всі військовозобов'язані українці віком від 18 до 60 років повинні стати на облік та за потреби захищати незалежність і територіальну цілісність України на фронті.

Володимир Зеленський звернувся до Законів "Про військовий обов'язок і військову службу" та "Про мобілізаційну підготовку й мобілізацію". У них перераховані всі підстави, за якими військовослужбовець може отримати відстрочку під час воєнного стану. До таких поважних причин відносять лише вікові підстави, неможливість служити за станом здоров'я, сімейні обставини, обвинувальний вирок суду.

"Отже, в умовах дії правового режиму воєнного стану звільнення мобілізованих військовослужбовців з військової служби на інших підставах не передбачено", – зазначив очільник. Проте Зеленський наголосив, що звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням "комплексно опрацювати" порушені в петиції питання.

Відпустка під час мобілізації

Попри дію воєнного стану, український уряд знайшов можливість забезпечити тимчасовий відпочинок для військових. Зокрема Верховна Рада проголосувала за законопроєкт, яким передбачена 10-денна оплачувана відпустка всім військовослужбовцям. З цього терміну виключається час поїздки, який не має перевищувати чотири доби у дві сторони.

Дозвіл на отримання відпустки надає керівник військової частини, який повинен слідкувати, щоб у межах конкретного підрозділу одночасно не було звільнено більше ніж 30% особового складу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що уряд ухвалив важливе рішення для військових. Також ми повідомляли, що гроші прийдуть не всім військовим, та розповідали, кому і чому можуть не здійснювати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.