Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці зможуть отримати додаткові виплати до 150 тис. гривень – хто опинився у списку

На виплату грошової допомоги зможуть претендувати жителі у п'яти областях, але за певних умов

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Переселенці можуть розраховувати на нові виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для деяких українців з'явилася можливість отримати грантову допомогу на розвиток власної справи. Це стосується внутрішньо-переміщених осіб, які виїхали до п'яти областей.

Про це повідомили у Міністерстві реінтеграції.

Грантову програму на створення або відновлення бізнесу оголосила благодійна організація "СОС Дитячі Містечка". Отримати переселенці зможуть до 150 тисяч гривень.

Допомога передбачена для батьків родин із дітьми з-поміж ВПО, які проживають чи зареєстровані в одній з областей:

  • Полтавській;
  • Київській;
  • Івано-Франківській;
  • Чернівецькій;
  • Львівській.

Ще одна важлива умова – переселенці повинні мати чинний статус ФОП, який вимушено призупинив діяльність. Або якщо ВПО готові відкрити його протягом найближчого місяця.

Загалом організатори планують підтримати не менше сотні підприємницьких проєктів. Сумарний бюджет конкурсу – 10 млн гривень.

У межах програми учасники отримають триденне офлайн-навчання від профільних фахівців, а також консультації експертів та менторський супровід у розробці й реалізації бізнес-плану. Подати заявку на участь у програмі можна за посиланням.

Періоди виплат ВПО змінили

Державну допомогу від серпня почали надавати у два виплатні періоди протягом кожного місяця. Такі зміни передбачені постановою Кабміну №709, яка була затверджена 11 липня.

Тож надалі буде два виплатних періоди допомоги ВПО – до 15 і 28 числа. За цим принципом будуть виплачувати такі види щомісячної державної допомоги на проживання ВПО:

  • у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям;
  • 2 тисяч гривень для всіх інших ВПО.

Крім того, в уряді ухвалили рішення перенести запровадження деяких нововведень для ВПО. А саме це стосуватиметься норм про виплату допомоги на сім'ю, а не на окрему особу.

Ці правила повинні були почати діяти з 1 серпня. Однак уряд вирішив їх відтермінувати і тепер нововведення запрацює з 1 листопада 2023 року.

При цьому під час призначення допомоги повинен подавати документи уповноважений член сім'ї. Зміни, запроваджені урядом, передбачають, що допомога буде призначатися на шість місяців на всю сім'ю, яка звернулася за нею вперше. Щомісяця один з членів сім'ї (уповноважена особа) отримуватиме допомогу у розмірі 3 000 гривень для осіб з інвалідністю та дітей, та 2 000 гривень для інших осіб.

Раніше ми писали про те. що ще більше українців отримають грошову допомогу на оздоровлення дітей. Також ми розповідали, що українці можуть подати заявку на нову фінансову допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.