Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати для українців через Дію: які три види допомоги можна отримати

Розповідаємо, які види допомоги громадяни України можуть отримати через застосунок "Дія"

Фото: Дія, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть оформити виплати черех Дію

Фото: Дія, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З моменту початку війни уряд запустив чимало програм для допомоги звичайним громадянам України. При цьому деякі види такої допомоги українці можуть отримати через власний смартфон, завдяки застосунку "Дія".

Сайт Pro Гроші розповідає вам про три види допомоги, які ви можете отримати через свій смартфон.

"єВідновлення" — фінансова допомога для власників пошкодженого майна

Програма "єВідновлення" була запущена українським урядом ще в березні 2022 року. Її суть полягає в тому, що держава готова виплатити чималу фінансову компенсацію усім громадянам, чиї домівки постраждали внаслідок бойових дій. За цей час через "Дію" було відправлено близько 400 тисяч заявок про пошкоджене або зруйноване майно.

Як ми вже раніше написали, подати заявку про отримання допомоги можна прямо в додатку "Дія". Власники майна, яке було пошкоджене або ж зруйноване через бойові дії, зможуть отримати від держави фінансову допомогу для закупівлі будівельних матеріалів або оплати ремонтних робіт. Суму допомоги буде визначати комісія.

"єОселя" — програма доступного кредиту на житло

На початку війни український уряд ухвалив ще одну доступну для громадян програму допомоги під назвою "єОселя". Її суть полягає в тому, що звичайні українці будуть брати іпотеку в банках, а держава своєю чергою буде компенсувати установам знижену відсоткову ставку. В рамках "єОселя" відтепер кредитування житла має спрощені умови: 3% для категорій, які є пільговими, а також 7% для усіх інших.

Під пільгові категорії потрапляють:

  • кадрові військовослужбовці;
  • правоохоронці;
  • педагоги;
  • медики;
  • працівники освіти;
  • науковці;
  • ветерани війни;
  • сім'ї загиблих ветеранів війни та інші.

Проте, програма "єОселя" не розповсюджуватиметься на такі типи житла як приватні будинки чи таунхауси. Українці зможуть придбати виключно квартиру у багатоповерховому будинку, який не старше 10 років.

Заявку на отримання допомоги можна залишити в застосунку "Дія", в розділі під назвою "єОселя".

Грантова програма для українських підприємців

Найновіша із програм допомоги для українців спрямована на розвиток бізнесу. Її суть полягає в тому, що уряд разом з EU4Buisness в умовах війни допомагає підприємцям, які займаються постачанням товарів першої необхідності.

Загальний бюджет програми складає 500 тисяч євро, таким чином 50 малих бізнесів зможуть отримати по 10 тисяч євро для свого розвитку.

Умови для отримання грантової допомоги:

  • невелика кількість працівників (від 11 до 49);
  • компанія не працює на окупованих територіях;
  • не має дочірніх компаній у країнах з підсанкційного списку;
  • власниками є громадяни України;
  • щорічний дохід не більше 10 мільйонів євро.

При цьому, отримані кошти підприємці можуть спрямувати як на закупівлю необхідного обладнання чи сировини, так і на створення робочих місць чи оренду приміщення.

Субсидія через "Дію"

Раніше ми повідомляли про те, що український уряд незабаром планує ввести спрощену процедуру оформлення субсидій для громадян України. В рамках цієї програми українцям необов'язково звертатись до Пенсійного фонду, щоб надати необхідний пакет документів. Відтепер збір документів буде проходити автоматично, а заявки на подання можна буде подати в онлайн-режимі.

Також ми писали про те, що деякі українці не мали права на отримання виплат по програмі "єПідтримка". Крім того, раніше ми писали про другий етап "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.