Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть заплатити величезні штрафи під час війни – кого це стосується

Штрафні санкції можуть сягати понад 100 тисяч гривень, а у деяких випадках – каратися в'язницею

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям загрожують штрафи за спалювання трави

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Восени активізуються любителі спалювати опале листя, суху траву та інші рослинні залишки. Проте за таке передбачено штрафи розміром від кількох до понад сто тисяч гривень.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки потрібно заплатити за такі правопорушення.

Чому не можна спалювати траву

Спалювання сухої трави дуже небезпечне з екологічної точки зору. Справа в тому, що в період вегетації рослин у їх листі та стеблах накопичується маса шкідливих речовин, які становлять загрозу для здоров'я людей та інших живих істот. Всі ці речовини при спалюванні з димом піднімаються у повітря і розносяться з вітром на великі відстані, забруднюючи атмосферу.

Так, при горінні вологого листя та трави в атмосферу потрапляє чадний газ, оксид азоту, діоксиди та інші шкідливі речовини. А якщо спалюється сміття, в повітря потрапляють речовини, які можуть вплинути не тільки на імунну і дихальну системи, а й спровокувати онкологічні захворювання.

Крім того, спалювання завдає непоправної шкоди тваринам, які перебувають у сухих рештках трави. Усі вони гинуть під час пожежі.

Фото: ДСНС

Також вигоряє родючий шар ґрунту. А ще пожежа може знищити інфраструктуру в районі займання – газові труби, лінії електропередачі. Можуть спалахнути й житлові будинки.

Які штрафи в Україні за підпал трави

Розмір штрафу для приватних осіб за спалювання трави, листя та сміття становить від 3 060 до 6 120 гривень. Для посадових осіб передбачені значно більші штрафи: від 15 до 20 тисяч гривень.

За спалювання сухої трави та листя в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду доведеться заплатити від 6 120 до 12 240 гривень.

Крім того, 3 березня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України та посилила відповідальність за злочини проти принципів національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави.

Відповідальність за злочини, що йдуть за статтею 113 "Диверсія", караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Раніше ми писали, за які порушення доведеться платити власникам тварин. Також ми розповідали, що кожен другий українець сплачує штрафи за порушення правил дорожнього руху під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.