Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штраф та навіть в'язниця! Що загрожує ухилянтам від мобілізації

За порушення вас можуть затримати та позбавити волі від 3 до 5 років

Колаж: Pro Гроші

Ви можете сплатити чималий штраф

Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжили термін загальної мобілізації до 21 листопада. Однак є все ще ті, хто намагається ухилитися від служби. В такому випадку вас можуть покарати штрафом або навіть позбавленням волі.

Розповідаємо, що вам може загрожувати за ухилення від мобілізації.

Розмір штрафів

Відповідно до статті 210-1 КУ про адміністративні правопорушення, якщо призовник не зʼявився за викликом у воєнний час, то це тягне за собою штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 – 3 400 гривень).

Вас можуть затримати

Поліцейські можуть затримати військовозобовʼязаних, якщо ті порушували законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Порушників доставлять до територіального центру комплектування.

Вʼязниця за порушення

Статтею 336 ККУ передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

За порушення вас очікує покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Військовий облік для жінок

Міноборони відтермінувало взяття жінок на військовий облік до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ 6 вересня підписав міністр оборони Олексій Резніков.

У Міноборони працюють над тим, щоб зробити військоблік для жінок добровільним (окрім медиків). У чинному законі йдеться про обов’язковий облік.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, як на економіку Росії вплинула оголошена часткова мобілізація та як постраждали акції та рубль.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.