Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть отримати 10 тис. євро від ЄС – які умови та кому виплачують

Програма розрахована на 10 учасників, кожному обіцяють виплатити по 400 тисяч гривень

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям виплачують 10 тисяч євро на розвиток бізнесу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські підприємці можуть взяти участь у грантовій програмі від Європейського Союзу, яку реалізовує німецька федеральна компанія GIZ спільно з Міністерством цифрової трансформації України.

Про це йдеться на платформи USF.

Аби допомогти малому та середньому бізнесу пройти труднощі, пов’язані з фінансовою складовою, ЄС виділяє для учасників програми гранти у розмірі 10 тисяч євро або 400 тисяч гривень. Заявку можна подати до 9 квітня поточного року, а результати конкурсного відбору оголосять до кінця травня.

Грошова підтримка на розвиток справи належить не всім підприємствам, для участі у програмі потрібно відповідати конкретним критеріям та здійснювати визначену діяльність. Зареєструватися можуть компанії-претенденти, які:

  • зареєстровані на території Сумської, Чернігівської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Одеської, Кіровоградської, Полтавської та Київської областей (крім Києва);
  • мають власником громадянина України;
  • не розташовані територіально та не працюють на тимчасово окупованих територіях;
  • дають роботу від 11 до 249 осіб (на момент подання заявки);
  • не мають дочірніх підприємств у Росії, Білорусі та інших державах із санкційного списку;
  • протягом останніх двох років не отримували жодну фінансову допомогу від GIZ чи гранти від інших міжнародних організацій;
  • мають потенціал до поступового розширення своїх виробничих потужностей.

Втім це не всі умови. Деякі вимоги стосуються діяльності компаній. Зокрема вони повинні бути виробниками чи постачальниками харчової продукції (м’яса, молочних виробів, олії та тваринних жирів, фруктів та овочів, риби), промислового холодильного та вентиляційного обладнання або машин і устаткування для виробництва харчових продуктів і напоїв.

Бізнесу нагадали про податкові декларації

Всі підприємці в Україні повинні звітувати щодо своїх фінансових надходжень. Для цього подається податкова декларація, де часто бізнесмени неправильно вказують реквізити. Через помилки в документі його вважають недійсним, що призводить до необхідності переробляти звіт.

В Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків розповіли, які неточності найчастіше фіксують у деклараціях. В топ-5 помилок потрапили:

  • неправильна дата подання звіту;
  • повне ім’я посадових осіб замість ініціалів і прізвища;
  • невірне найменування контролюючого органу, до якого подається звітність;
  • скорочена назва платника податків замість повного найменування;
  • відсутність інформації про додатки до документа.

Повний перелік реквізитів, які обов’язкові у декларації, визначено в п. 48.3 статті 48 Податкового кодексу України. У разі виникнення уточнюючих питань стосовно при заповненні декларації варто заздалегідь звернутися до свого податкового координатора, щоб не довелося стикатися із зауваженнями.

Раніше сайт Pro Гроші писав про податки у квітні та розповідав, що нового запровадять для українців і як це вплине на бізнес. Також ми повідомляли, щодеяким українцям потрібно сплатити податок на авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.