Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть анулювати кредити під час війни – хто саме та які умови

Розповідаємо, хто з українців може анулювати свою кредитну заборгованість під час війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці під час війни можуть анулювати кредити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Майно багатьох українців було знищено або пошкоджено внаслідок російських ракетних обстрілів. У деяких громадян це майно знаходилося в кредиті. Однак, що робити позичальникам у такому разі?

Про це йдеться в Законі України "Про споживче кредитування".

З 28 січня 2023 року введено в дію зміни до Закону України "Про споживче кредитування" з метою підтримки позичальників. Відповідно до змін, українці, майно яких було знищено або пошкоджено, можуть:

  • призупинити обов’язок повернення кредиту, предметом якого є нерухоме майно;
  • анулювати заборгованість по кредиту, забезпеченому житлом (лише у разі знищення майна);
  • анулювати заборгованість по кредиту, забезпеченому автомобілем (лише у разі знищення майна).

За яких умов українці можуть призупинити обов'язок повернення кредиту

Є кілька факторів, які дозволяють українцям скористатися таким правом.

  1. Згідно зі змінами в Законі України "Про споживче кредитування", таке право мають позичальники, які брали споживчий кредит. Тобто для задоволення власних потреб, які не пов'язані з підприємницькою діяльністю.
  2. Кредит має один із предметів забезпечення (застави). Це може бути квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий або дачний будинок, об'єкт незавершеного житлового будівництва.

При цьому предмет забезпечення має відповідати одній із таких ознак:

  • розташований на тимчасово окупованій території, або на територіях, де ведуться бойові дії;
  • пошкоджений внаслідок російських обстрілів, тобто може бути відновлений виключно шляхом капітального ремонту чи реконструкції;
  • знищений внаслідок російських обстрілів.

Що потрібно для анулювання кредиту

Під час воєнного стану та протягом 90 днів після його скасування позичальник, який хоче анулювати кредит, має надати кредитору такі документи:

  • оригінал заяви про призупинення сплати грошового зобов’язання;
  • оригінал або нотаріально посвідчені копії документів, що підтверджують факт пошкодження або знищення нерухомого майна.

Якщо нерухоме майно знаходиться на території, яку виключили із переліку тимчасово окупованих або тих, де ведуться бойові дії, позичальнику потрібно надати документи, що підтверджують факт пошкодження або знищення нерухомого майна протягом 90 днів з дня такого виключення.

Також право анулювати кредит мають українці, чиє майно було пошкоджено або знищено внаслідок ракетних обстрілів не на вищезгаданих територіях.

Чи потрібно потім повертати кредит?

Так, обов'язок повертання кредиту буде відновлено після отримання позичальником компенсації від держави за пошкоджене або знищене майно, що було предметом забезпечення за кредитом. Або після відновлення такого майна коштом держави.

Про це потрібно повідомити кредитодавця протягом 10 робочих днів з дня отримання компенсації або документального визнання такого майна відновленим.

При цьому, після відновлення обов'язку повертати кредит позичальник не сплачуватиме нараховані проценти, комісію та інші платежі.

Раніше ми розповідали, чому ПриватБанк обмежує використання кредитних коштів. Також ми писали, що українцям обіцяють нові доступні кредити для купівлі житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.