Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидія на комуналку — які доходи не впливають на виплату допомоги

У Пенсійному фонді пояснили, чи впливає допомога при народженні дитини на нарахування субсидії на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські родини можуть втратити допомогу від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні субсидія на оплату комунальних послуг призначається на опалювальний та неопалювальний періоди. Проте, далеко не всі громадяни мають право на отримання допомоги, а деякі можуть втратити її за певних умов.

Про це нагадали в Пенсійному фонді України.

Зокрема, у відомстві відповіли на популярне питання, яке турбує багатьох "новоспечених" батьків – чи нараховують допомогу після народження дитини та у випадку, якщо один із членів родини перебуває в декреті.

У ПФУ відповіли, що до середньомісячного сукупного доходу сім’ї не включається частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово (10 320 грн).

Водночас, решта допомоги, яка щомісячно виплачується протягом наступних 36 місяців (по 860 грн щомісяця), до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при розрахунку субсидії враховується (п. 4 та п.5 Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для всіх видів державної) соціальної допомоги, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року.

Що загрожує тим, хто має борги за комуналку

Як ми розповідали раніше, адвокат Ростислав Кравець у коментарі Pro Гроші пояснив, що після відповідного рішення суду запит щодо стягнення боргу отримує виконавча служба. Далі вона намагається спочатку змусити власника житла добровільно погасити наявний борг. Якщо таким способом стягнути заборгованість не виходить, тоді рахунки споживача можуть заарештувати. У деяких випадках може бути вилучене нерухоме майно.

Однак у такому разі діють певні правила. Якщо стягувати заборгованість коштом нерухомості, то сума такого боргу має становити не менше 20 мінімальних заробітних плат (134 000 гривень). Якщо сума заборгованості менше, то стягувати її коштом нерухомості виконавчі служби не можуть, пояснив адвокат.

Адвокат також уточнив, що якщо це єдине житло споживача, то можуть бути прийняті й інші рішення щодо способів стягнення заборгованості. Наприклад, боржнику можуть накласти арешт на його банківські рахунки, аби обмежити використання власних коштів до моменту погашення боргу.

Раніше ми писали про те, чи нарахують субсидії власникам автівок і мотоциклів. Також ми розповідали, як правильно подати заяву на отримання субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.