Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі полонені українці отримають додаткові 100 тисяч гривень – кого торкнеться

У Мінреінтеграції пояснили, що виплати отримають як звільнені з полону, так і ті, хто досі залишаються в неволі

Колаж: Pro Гроші

Полонені отримають допомогу від держави

Колаж: Pro Гроші

Ще 647 українцям, які були або досі в полоні, виплатать грошову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Мінреінтеграції.

Так, виплати отримують 474 звільнені з російського полону людини та ще 173 українці, які незаконно утримуються в Росії.

Рішення про встановлення фактів позбавлення цих громадян свободи внаслідок збройної агресії проти України ухвалила відповідна комісія при Мінреінтеграції. Її перше засідання відбулось 16 грудня.

Цю комісію створили на виконання Закону України "Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей". Вона працюватиме замість ліквідованої міжвідомчої комісії при Мінреінтеграції.

До її складу увійшли представники Мінреінтеграції, інших органів державної влади та громадських об’єднань.

Допомога звільненим з полону українцям

Мінреінтеграції і раніше перераховувало кошти у розмірі 100 тисяч гривень на виплати звільненим з російського ув’язнення українцям та сім’ям тих, хто ще в неволі. Виплати отримували люди, які опинилися у полоні в різні роки з початку збройної агресії РФ проти України з 2014 року та були звільнені або досі незаконно утримуються окупантами.

Зокрема, 111 українців визнані Міжвідомчою комісією позбавленими свободи внаслідок збройної агресії РФ. 103 з них вдалося визволити вже після 24 лютого 2022 року. Всім їм виплатили одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень.

Крім того, звільнені з полону українці отримують і інші види допомоги. Наприклад, усі звільнені військові разом із захисниками "Азовсталі" отримали пакунки від держави з речами першої необхідності. Їх було передано під час обміну.

Рюкзаки були зібрані окремо для чоловіків та жінок – з урахуванням потреб. Майже всі товари – від українських виробників. В кожному з пакунків були такі речі:

  • одяг,
  • взуття,
  • засоби гігієни,
  • їжа,
  • вода.

Також звільненим з полону видали смартфони, щоб вони могли швидко зв’язались з рідними, поновити особисті документи в "Дії" та доступ до банківських рахунків.

Раніше ми повідомляли, що списки на виплати для ВПО тепер формуватимуть по-новому. Також ми писали про те, що деяким українцям доступна нова виплата від благодійного фонду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.