Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звільненим з полону військовим видали першу допомогу – що вони отримали

В ніч на 22 вересня відбувся найбільший обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення РФ

Фото: СБУ, Shafa.ua. Колаж: Pro Гроші

Звільнені з полону українці отримали допомогу

Фото: СБУ, Shafa.ua. Колаж: Pro Гроші

Усі звільнені з російського полону українські військовослужбовці отримали пакунки від держави з речами першої необхідності. Їх було передано під час обміну.

Про це заявили у Мінреінтеграції.

Так, рюкзаки були зібрані окремо для чоловіків та жінок – з урахуванням потреб. Майже всі товари – від українських виробників. В кожному з пакунків були такі речі:

  • одяг,
  • взуття,
  • засоби гігієни,
  • їжа,
  • вода.

Також звільненим з полону видали смартфони, щоб вони могли швидко зв’язались з рідними, поновити особисті документи в "Дії" та доступ до банківських рахунків.

Перелік речей був визначений під час попередніх обмінів, враховуючи потреби звільнених з полону.

Великий обмін полоненими

В ніч на 22 вересня відбувся найбільший обмін полоненими за кількістю звільнених співвітчизників з 24 лютого. Серед українських воїнів, яких вдалося визволити, – Герої України Денис Прокопенко ("Редис"), Євгеній Бова, Лев Пашко. Звільнено також Сергія Волинського ("Волину"), Святослава Паламара, Дениса Шлегу, Дмитра Козацького – старшого солдата, фото та відео якого з "Азовсталі" облетіли весь світ.

Додому повернулись також знаменита "Пташка" Катерина Поліщук – парамедик-доброволиця НГУ та Мар’яна Мамонова – 30-річна військова лікарка, яка перебуває на останньому місяці вагітності.

Серед звільнених – військовослужбовці ЗСУ, ВМС, НГУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби, ДССТ, а також двоє цивільних.

124 звільнені захисники належать до офіцерського складу, 89 – до рядового й сержантського.

Звільнені з російського полону захисники "Азовсталі". Фото: СБУ

Виплати звільненим з полону українцям

Крім того, Мінреінтеграції продовжує перераховувати кошти у розмірі 100 тис. грн на виплати звільненим з російського ув’язнення українцям та сім’ям тих, хто ще в неволі. Цього тижня було ухвалене рішення про надання виплат ще 170 українцям.

Ці люди опинилися у полоні в різні роки з початку збройної агресії РФ проти України з 2014 року та були звільнені або досі незаконно утримуються окупантами.

Зокрема, 111 українців визнані Міжвідомчою комісією позбавленими свободи внаслідок збройної агресії РФ. 103 з них вдалося визволити вже після 24 лютого 2022 року. Всім їм виплатять одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тис. грн.

Раніше ми писали, що буде з пенсіями українських військових. Також ми розповідали, чому українським військовим не приходять деякі виплати та коли чекати грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.