Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи "забирає" суспільство у вас гроші? Поставте собі ці 5 питань

Розповідаємо, як бажання жити "найкращим" життям впливає на фінансове становище людини

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є три основні критерії "зайвих" витрат

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи часто ви замислювалися над тим, чому іноді після покупки до вас приходить почуття жалю, хочеться швидше повернути товар чи закинути його подалі? Скільки разів на місяць ви шкодуєте про те, що витратили гроші, як вам здається, даремно? Сайт Pro Гроші розібрався, на що люди витрачають невиправдано багато грошей та що може зруйнувати вашу фінансову стабільність.

Експерти чітко визначають три основні критерії зайвих витрат і пояснюють, що дуже часто люди несвідомо витрачають гроші на речі, які їм нав'язані соціумом або думкою інших людей.

Три основні критерії "зайвих" витрат


1. Бажання здаватися, а не бути. Тобто люди витрачають купу грошей на ті речі, які вони ще не можуть собі дозволити, щоби здивувати тих, з ким навіть не знайомі.

2. Одяг та всілякі речі для дому, які насправді не потрібні. Дуже часто ми не помічаємо навіть, що такі товари використовуються лише один раз. Можливо, раніше багатством було прийнято вважати велику кількість речей, але зараз багатством ми можемо назвати свободу.

3. Регулярне оновлення техніки. Люди щороку оновлюють свої гаджети на нові та переплачують половину вартості, щоб бути "у тренді".

Щоб перевірити, чи все ви робите правильно, поставте собі ці питання:

  • Чи живете ви життям, на яке заробили?
  • Чи часто ви плануєте свої покупки?
  • Чи часто ви думаєте про те, що не здатні на більше? А всі, хто досяг успіху – діти мільйонерів, або їм просто щастило?
  • Чи є у вас однодумці, які можуть допомогти порадою?
  • Чи належите ви до людей, які все життя шукають "секретний секрет" – як швидко заробити більше грошей, і нічого при цьому не робити?

Відповіді на ці питання вам допоможуть краще впізнати себе і точно визначити, чи правильно ви розпоряджаєтеся своїми фінансами.

Як створити особистий бюджет


Наставник із власних фінансів Ілля Постоєнко в інтерв'ю сайту Pro Гроші розповідав, що створити особистий бюджет не складно, адже це покроковий план заробітку та витрат.

Слід розуміти, як саме ви розпоряджаєтесь грошима, скільки відкладаєте на довгострокові цілі, скільки вам потрібно на справжні витрати, а скільки ви залишаєте на розваги та інші побажання. В результаті, запланувавши всі цифри на місяць ви отримуєте власний бюджет.

Раніше ми розповідали, де українцям краще зберігати свої заощадження під час війни, а також читайте про всі фінансові лайфхаках 2023 року у нашому спецпроекті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.