7

головних фінансових лайфхаків року

Щодня ми витрачаємо гроші: купуємо продукти, здійснюємо перекази, сплачуємо комуналку… І ще безліч інших дрібних операцій. У підсумку – коштів стає все менше. А в українських реаліях не можна допускати втрати особистих фінансів, бо будь-якої миті вони можуть знадобитися для забезпечення базових потреб.

Зберігати накопичення у відносній стабільності та компенсувати щоденні витрати — неважко, якщо знати правила фінансової грамотності та не боятися застосовувати перевірені інструменти. Які саме — розповідають Pro Гроші спільно з Financer.

Що таке Financer?

Що таке Financer?

Financer.com – це незалежна міжнародна компанія, яка допомагає користувачам знаходити найкращі пропозиції щодо різноманітних фінансових послуг. 

Сайт компанії представлений у 26 країнах і дає змогу відвідувачам знаходити вигідні умови для оформлення позик, кредитних і платіжних карток, депозитів, страхування на всі випадки життя та інших фінансових продуктів.

Послуги Financer базуються на порівнянні установ і пропозицій на ринку, що дозволяє користувачам відшукати оптимальні рішення залежно від їхніх потреб і фінансових можливостей. Непотрібно більше витрачати час на пошук  інформації на сайтах банків, виписувати дані та самостійно їх порівнювати. Тепер це доступно за кілька хвилин на платформі Financer.com, без жодних обмежень і рамок.

Також на платформі публікують цікаві та корисні статті про фінансову грамотність, способи заробітку та заощаджень, лайфхаки й поради, як накопичувати кошти та не втратити дохід.

01 Лайфхак

Накопичуйте за допомогою депозитів

Один з найпоширеніших способів зберегти гроші та водночас примножити їх – покласти на депозит. Це інструмент пасивного заробітку.

Як це працює?

· клієнт банку обирає термін, на який планує залишити кошти;
· визначає суму вкладення (зазвичай існують мінімальна та максимальна в рамках конкретної послуги);
· банк призначає відсоткову ставку, яку вам заплатить за період депозиту (може бути фіксованою чи залежати від ринкових умов);
· на регулярній основі ви отримуватимете виплати (існує можливість одноразово забрати кошти після закінчення терміну депозиту разом з основною сумою).

Такий спосіб накопичення має свої переваги, наприклад, дає захист від інфляції. Плюс капітал регулярно буде збільшуватися коштом відсоткових нарахувань. За певний час ви не тільки повернете вкладення в повному обсязі, але й заробите.

02 Лайфхак

Користуйтеся вигідними кредитами

Необов’язково роками збирати суму, необхідну для купівлі автомобіля, квартири чи іншої дорогої речі. Адже в Україні чимало банків і фінансових установ, які пропонують вигідні умови кредитування. Причому заяву можна подати онлайн і отримати відповідь за лічені хвилини.

На що варто звернути увагу при підборі кредиту на авто:

· кредит може покривати від 90% вартості авто і витрати на його реєстрацію;
· автомобіль можна одразу оформити на власне ім’я, на відміну від лізингу;
· вартість кредиту залежить від виду кредитної програми, розміру першого внеску, терміну кредитування та персонального рейтингу.

03 Лайфхак

Вкладайте гроші в інвестиційний фонд

Це зручний і доступний спосіб заробітку, причому один з найбезпечніших у країні з ринковою економікою. Фонди дозволяють комбінувати кошти для спільного інвестування в різноманітні активи, такі як акції, облігації, нерухомість та інші фінансові інструменти. 

Всього виділяють п’ять основних груп інвестиційних фондів, залежно від портфеля активів:

· фонди облігацій – вкладення у державні та корпоративні облігації;
· фонди акцій – дохід на акціях компаній;
· змішані фонди – формуються з акцій та облігацій;
· індексні фонди – портфель активів складається з набору акцій найвідоміших компаній;
· галузеві фонди – містять лише активи компаній, що належать до конкретного сектору економіки.

Зростання вартості активів з плином часу дозволяє збільшити інвестицію і заробити на потенційному продажі акцій чи виведенні коштів з фонду.

Forehead, Cheek, Smile, Eyelash, Beard, Jaw, Neck

Костянтин Грєшніков

Регіональний менеджер Financer.com

04 Лайфхак

Заробляйте на мінливості ринку криптовалют

Курси криптовалют постійно змінюються. Це дає змогу гравцям ринку заробляти на різниці вартості. Купивши біткоїн в період падіння курсу, згодом, коли станеться пік вартості, можна його продати за великі гроші. В цьому допоможуть майданчики реалізації та обміну різних цифрових валют в режимі реального часу.

Користувачі криптовалютних бірж, як от Binance (одна з найбільших у світі), мають такі переваги:

· інвестиції в сучасні активи;
· актуальна інформація про показники росту;
· самостійне управління;
· швидкість операцій.
Обираючи біржу, важливо враховувати кілька ключових факторів, які гарантуватимуть вашу безпеку, зручність використання та задоволення від торгівлі, пояснює регіональний менеджер Financer.com Костянтин Грєшніков.

По-перше, впевніться, що обрана платформа захищає кошти й дані як мінімум технологією двофакторної аутентифікації та шифруванням. По-друге, порівняйте комісії за здійснення торгових операцій,
щоб позбавити себе неврахованих витрат на процедурах купівлі/продажу. По-третє, добре ознайомтеся з правилами та політикою біржі, щоб уникнути неприємних ситуацій в майбутньому. Не забудьте з’ясувати, які криптовалюти доступні для торгівлі та обміну, а також, як вивести кошти на гривневий рахунок.

Forehead, Cheek, Smile, Eyelash, Beard, Jaw, Neck

Костянтин Грєшніков

Регіональний менеджер Financer.com

05 Лайфхак

Не бійтеся мікрокредитів онлайн

Альтернативою банківським позикам, для яких потрібна хороша кредитна історія і чималий пакет документів, є послуги мікрокредитування. Їх надають мікрофінансові організації, причому онлайн. Не потрібно особисто відвідувати відділення, носити купу документів, підтверджувати свою платоспроможність. Досить лише подати заявку та отримати миттєвий переказ на картку.

Користь від МФО доволі істотна, враховуючи такі плюси:

· можна не хвилюватися за наявність прострочення за іншими позиками;
· лояльне ставлення до клієнтів – відсоток схвалення заявок досить високий;
· кредитна історія не вплине на рішення і не стане причиною відмови;
· отримання готівки чи банківського переказу за лічені хвилини (середній термін розгляду заявки після заповнення анкети становить 10-20 хвилин);
· мінімальний пакет документів для оформлення позики — знадобиться лише паспорт.

Перед тим як обрати потрібну мікрофінансову організацію, вивчіть умови онлайн-кредитування, звернувши увагу на відсоткову ставку і терміни погашення. У будь-якому разі установам не вигідно, щоб клієнти не мали змогу повернути позику, тож вони встановлюють лояльні вимоги та надають хороші умови користування послугою.

Forehead, Cheek, Smile, Eyelash, Beard, Jaw, Neck

Костянтин Грєшніков

Регіональний менеджер Financer.com

06 Лайфхак

Подбайте про застраховане майбутнє

Страхування є важливим фінансовим інструментом, який надає захист від ризиків і несподіваних подій, що можуть вплинути на життя, майно, здоров'я та бізнес. Щоб не довелося у майбутньому платити набагато більше через непередбачувані обставини, потрібно подбати про ризики заздалегідь. 

Які ж основні види страхування?

· Майнова безпека
Ваш будинок, автомобіль, бізнес, інші матеріальні цінності будуть захищені перед ризиком знищення чи пошкодження. 

· Здоров'я та медичне страхування
Ви мінімізуєте потенційні фінансові витрати на випадок хвороби чи нещасного випадку та матимете доступ до якісних медичних послуг.

· Страхування життя
Це система, коли людина періодично сплачує внески, а компанія бере на себе обов’язок виплатити певну суму в разі смерті чи настання конкретного віку.

· Фінансові ризики
Це страхування ризику втрати прибутку чи неотримання доходу. Допоможе  відшкодувати втрати на випадок, якщо фінансові угоди не принесуть очікуваної віддачі.

· Туристичні подорожі
Будь-яка поїздка за кордон несе загрози, які нівелює наявність спеціального поліса страхування (можна оформити навіть онлайн).

07 Лайфхак

Здійснюйте фінансове планування

Успіх у такій справі як правильне керування коштами, заощадження і накопичення приходить лише завдяки дотриманню правил фінансової грамотності. Тому потрібно постійно підвищувати рівень знань, цікавитися новими інструментами, що з’являються і пропонують допомогу в плануванні.

Наприклад, онлайн-калькуляторами. Це інструменти, які в режимі реального часу вирахують розмір переплати за відсотками та загальну вартість кредиту або дохідність банківського депозиту. Достатньо ввести власні параметри (для кредитів це термін, сума, процентна ставка, комісія) — та одразу мати достовірну інформацію щодо послуги. Незамінний інструмент для фінансового планування.

Текст:
Єлизавета Супівська

Дизайн та верстка:
Дар’я Давиденко

Продюсер:
Юлія Мамойленко

© 2023 Pro Гроші. Всі права захищені