Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть вимагати школи гроші з батьків – розʼяснення експерта

Протягом навчального року українці можуть отримувати повідомлення із закладів освіти з проханням здати гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держава повинна виділяти гроші на заклади освіти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців, у яких є діти, хоча б раз стикалися з тим, що їх просили здати кошти на ремонт школи чи для покупки певних речей. Однак, чи законно це насправді й що робити у таких випадках, знають не всі.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Юрист ГО "БАТЬКИ SOS" та адвокат Роман Бондаренко наголошує, що ремонт у закладі освіти – компетенція місцевої влади, яка є його власником та, відповідно, утримувачем.

Саме тому директор школи зобов’язаний щорічно подавати запити до управління освіти, якому підпорядкований заклад, із переліком потреб, у тому числі й щодо ремонтних робіт. Власник школи далі складає кошторис потреб навчальних закладів, які йому підпорядковуються.

Також важливо памʼятати, що ремонт у закладі освіти має право робити тільки спеціально ліцензована для цього компанія, а от батьки дітей не мають права хазяйнувати в комунальній власності.

Роман Бондаренко радить до того, як здавати кошти, запитати керівника школи, чи були бюджетні запити щодо ремонту.

Збирати гроші з батьків незаконно

У коментарі сайту Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець повідомив, що такі дії адміністрації школи заборонені. В більшості випадків такі вимагання приховують під благодійністю, яка необхідна школі. Тобто, далі ваші кошти йдуть на придбання певних меблів, ремонт класу чи школи тощо. Однак це незаконно, адже всі гроші закладам освіти має виділяти держава.

Якщо ви не хочете здавати гроші, то це ваше законне право й ніяких санкцій до вас ніхто застосувати не може, адже прав у вчителя чи директора закладу таких немає.

Звичайно, що можуть робити якісь негарні речі з дітьми, але я не думаю, що до цього колись доходило, адже це досить низько, – говорить експерт.

Мінімальна та максимальна зарплати вчителів

Раніше ми писали про те, які зарплати отримують вчителі у 2023-му році. Так, найнижчий посадовий оклад, станом на 2023-й рік, становить 5 669 грн. Однак мінімальна середня зарплата вчителів може бути вища, адже вони можуть отримувати різні надбавки, зокрема:

  • за сумлінну працю — 522 гривні;

  • за вислугу років — 627 гривень;

  • за престижність праці — 1 254 гривні.

Крім того, вчитель також може отримати надбавку 1 300 гривень за класне керівництво.

Тож, згідно із даними Міністерства освіти й науки, середня заробітна плата молодого вчителя без стажу становить близько 10 574 гривні. Водночас найвищі зарплати в школах отримують директори — близько 16 000 гривень.

Найбільші зарплати отримують вчителі вищої категорії. Їм можуть платити до 21 000 гривень на місяць, а директору — 23 000 гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали, як може змінитися підхід до зарплат вчителів. Також ми повідомляли про те, як змінилася середня зарплата з початку 2023-го року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.