Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Часу майже не залишилося: що повинні встигнути ФОПи 3 групи до 20 грудня

Декларацію про доходи потрібно подавати щомісяця у чітко визначений термін

Фото: Pixabay. Коллаж: Pro Гроші

Коли потрібно подавати податкову декларацію та як це зробити

Фото: Pixabay. Коллаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці на період воєнного стану мають змогу перейти на спрощене оподаткування і платити тільки 2% з доходу. Така можливість доступна ФОПам 3-ї групи. Але щомісячне подання декларації ніхто не скасовував.

Сайт Pro Гроші пояснює алгоритм звітування за листопад і терміни подачі документації.

Декларацію подають у термін, передбачений для місячного звітного періоду, тобто документи необхідно надіслати у податкову впродовж 20 календарних днів після закінчення кожного звітного місяця. Ще 10 календарних днів виділяють для сплати єдиного податку, які настають за останнім днем граничного строку подання декларації.

Іншими словами, з 1 по 20 грудня включно варто надіслати у відомство інформацію про сукупний дохід за листопад, а з 21 по 30 грудня – заплатити 2% податку зі вказаної у декларації суми. Якщо ФОП вчасно не відзвітує, то покарання у період воєнного стану не передбачається.

Платники 3-ї групи на спрощеній системі оподаткування можуть подати декларацію трьома стандартними способами: у паперовому вигляді, особисто відвідавши податкову, в електронному вигляді в особистому кабінеті платника податків, або надіславши заповнені папери поштою не пізніше п'яти календарних днів до закінчення граничного строку.

Найлегше здійснити процедуру, використовуючи кабінет платника податків, хоча для цього необхідно мати кваліфікований електронний підпис. Його можна отримати у фінансовій установі, в якій ви обслуговуєтесь, дистанційно. Загальні правила заповнення податкової декларації неважкі, головне – не користуватися іноземними мовами та вказувати показники у гривнях з копійками.

Алгоритм подання декларації

Маючи кваліфікований електронний підпис, зайдіть в особистий кабінет платника податків. У меню справа оберіть пункт "Ведення звітності". На екрані з’явиться форма з вибором місяця та року: виставите значення "2022" й "Листопад". Натисніть кнопку "Створити", після чого у довгому списку знайдіть назву "Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні". Або здійсніть пошук за кодом F0103203.

Відкриється сторінка з інформацією про період і стан документа. Прогляньте очима, чи вірно записані дані, і натисніть "Створити". Вперше форма декларації з великою кількістю полів може злякати, але вам необхідно заповнити лише два поля, все інше не чіпайте. Знайдіть пункт "І. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку". З правого боку у два віконечка варто вписати показники за листопад, наприклад, якщо ваш дохід становив 10 000 грн, то у полі зазначте "10 000,00". Нижче впишіть суму податку, тобто 2% від доходу – "200,00".

На цьому майже все. Прогортайте сторінку догори, натисніть кнопку "Перевірити". Якщо декларація заповнена вірно, з’явиться зелена позначка. Тепер можете зберегти документ, натиснувши крайню ліву кнопку. Далі знову перейдіть у розділ "Ведення звітності", де буде тільки-но створена декларація. Виділіть графу курсором і підпишіть ключем (верхня кнопка "Підписати").

Останній штрих – відправити декларацію у податкову. Ще раз клацніть на графі та оберіть пункт "Відправити". Залишається чекати на сповіщення про прийняття звітності та часу сплати податку. Це можна зробити також у додатку "Дія" або за допомогою свого банку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що банки зможуть контролювати доходи й податки клієнтів. Також ми повідомляли, як стати волонтером і не натрапити на проблеми з податковою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.