Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час міняти валюту в банках? Що відбувається з курсом долара і євро 15 лютого

Банки оновили показники у середу та встановили знижений курс долара та євро

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Який курс валют в українських банках 15 лютого

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

15 лютого в українських банках змінився курс валют: долар і євро дещо послабшали відносно гривні. Втім до кінця поточного тижня курс не вийде за межі звичного коридору Нацбанку.

Оновлені дані опубліковані на моніторинговому порталі Мінфін.

Курс долара

Вранці банки зменшили середнє значення продажу на 10 коп., купівлі – на 5 коп. Українці можуть придбати або продати американський долар по наступному курсу:

  • купівля – 39,60 грн/дол.;
  • продаж – 40,05 грн/дол.

Порівнюючи з показниками минулого тижня, поточні знизилися на 0,225 грн. ПриватБанк дозволяє клієнтам купити долар за 39,70 грн, продати – за 39,20 грн. В Ощадбанку інші пропозиції для українців: купити валюту можна дорожче – за 40,45 грн, тоді як продати долари вигідніше – за 39,65 грн.

Курс євро

Станом на 12:00 15 лютого середні значення курсу євро в Україні такі:

  • купівля – 42,05 грн/євро;
  • продаж – 42,80 грн/євро.

У тижневому розрізі зміни також відчутні, адже показники знизилися на 0,325 грн. ПриватБанк пропонує купити європейську валюту за 42,30 грн, водночас Ощадбанк встановив більше значення – 42,90 грн. Продати євро у ПриватБанку можна за 41,30 грн, в Ощадбанку – за 41,95 грн.

Чи очікувати змін до кінця поточного тижня

За інформацією аналітика Олексія Козирєва, оскільки Національний банк не планує змінювати офіційний курс, то котирування долара та євро також не зазнають суттєвих змін. У банківських касах готівкова валюта при купівлі/продажу до кінця робочого тижня коливатиметься в межах 39,30-40,65 грн/дол. та 41,50-43,50 грн/євро. Обмінники також не змусять українців сильно радіти чи, навпаки, сумувати. Цінники долара та євро залишатимуться стабільними – від 39,50 до 40,30 грн/дол. та від 42,10 до 43,25 грн/євро.

На думку експерта, фінансові установи й пункти обміну працюватимуть у форматі "з обороту", що означає періодичне оновлення курсу, виходячи з поведінки пари євро/долар на міжнародних ринках. Водночас НБУ не відкидає можливості відмови від фіксованих меж, якщо збігатимуться кілька факторів.

Як зауважив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, передумовами до плаваючого курсу є зменшення чутливості ринку до ситуативних факторів, покращення становища на валютному ринку та його збалансованість, відновлення дієвості облікової ставки як основного монетарного інструменту. Важливу роль також грає зміна статусу фіксованого курсу як номінального якоря для економіки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара не перестає дивувати, та розповідав, скільки коштує валюта в обмінниках 14 лютого. Також ми повідомляли, чи "вдарили" ракети РФ по валюті 10 лютого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.