Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги теж спільні? Як зобовʼязання виникають у цивільному шлюбі

Розповідаємо, як відбувається поділ боргових зобов'язань подружжя, яке проживає одною сім'ю без реєстрації шлюбу

Фото: Pexels

Що потрібно знати сім'ям, які не реєструють свій шлюб

Фото: Pexels

Досить часто українці проживають разом у так званому цивільному шлюбі. Відповідно до статі 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають разом, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності. При умові, що інше не встановлено письмовим договором між ними. Але виникає питання щодо боргових зобов’язань чоловіка та жінки, які обрали такий тип відносин.

Про те, як відбувається поділ боргових зобов'язань у парі, яка проживає у цивільному шлюбі, розібралися в блозі Адвоката Морозова.

В статті 60 СК України визначено, що майно, набуте за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того що один з них не мав самостійного заробітку з поважних причин, таких як:

  • ведення домашнього господарства;
  • догляд за дітьми;
  • навчання;
  • хвороба тощо.

Відповідно, все майно набуте за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, вважається об`єктом права спільної сумісної власності пари. Таким чином, положення статті 60 СК України передбачають презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу. Однак цю презумпцію може спростувати один із подружжя, оспоривши поширення правового режиму спільного сумісного майна, в тому числі в судовому порядку. В такому випадку тягар доказування покладається на того, хто спростовує презумпцію спільності права власності подружжя на майно.

Законами України передбачено, що коли один із подружжя укладає договір в інтересах сім'ї, то гроші, майно, гонорар або виграш, отримані за цим договором, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя. Водночас такий договір створює обов`язки для другого з подружжя, якщо майно одержане за договором було використано в інтересах сім'ї.

Відповідно, той з подружжя, хто не брав участі в укладенні договору, може стати зобов`язаною стороною (боржником) в разі поєднання двох умов, якщо:

  • майно, одержане за договором, використане в інтересах сім`ї;
  • договір укладено другим із подружжя в інтересах сім`ї.

Отже, якщо судом встановлено факт спільного проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу, то на спірні питання по боргових зобов’язаннях поширюються положення щодо права спільної сумісної власності.

Раніше ми писали, як українці можуть швидко заставити майно, а також як під час розлучення поділити майно, яке вже продане.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.