Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нюанси розлучення: як поділити майно, яке вже продане

Юрист пояснила, що робити, якщо один із подружжя вирішив обманути іншого

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Юрист роз'яснила правила розподілу майна при розлученні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час розлучення можуть виникнути неочікувані обставини розподілу майна. За законом, спільно нажите повинні розділити навпіл. Та один із подружжя може вдатися до хитрощів.

Що робити у такому випадку пояснила юрист Оксана Рябчук на порталі PRIKHODKO&PARTNERS.

За її словами, найчастішою ситуацією при розлученні можна зустріти ту, де подружжя купувало раніше автомобіль за спільні кошти, проте оформили його на одного із члена сімʼї – жінку чи чоловіка.

Тож під час поділу між ними спільно набутого майна, один із подружжя зловживає своїми правами і продає авто через фіктивний договір одному із своїх близьких родичів. При цьому інший член подружжя про таку угоду нічого не знає.

Що робити в такому випадку

Юрист пояснила, що насамперед потрібно бути готовим до того, що доведеться звернутися до суду із позовною заявою. В ній потрібно викласти всі обставини по справі, які свідчать про дійсний продаж авто одним із членом подружжя.

"І в разі виграної справи ви зможете отримати грошову компенсацію за продане таке рухоме майно в розмірі 50 % від суми вартості автомобіля, відповідно до законодавчо закріпленого принципу рівності часток у спільно набутому майні подружжя", – зазначила Оксана Рябчук.

Вона додала, що приклади подібних виграних справ у судовій практиці в Україні вже є. Тож, якщо позивач доведе у справі, що він не знав про продаж такого майна і воно було набуте за час існування шлюбу, то він матиме право на компенсацію вартості такого майна.

Як уникнути розподілу майна після розлучення

У коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, якщо квартира або автомобіль були куплені у шлюбі, то навіть, якщо один з подружжя, наприклад, працював, а інший доглядав дитину, то вони все одно діляться навпіл.

В практиці трапляються випадки, коли хтось із подружжя розуміє, що в майбутньому можуть виникнути якісь ситуації, після яких доведеться ділити майно. Тому вони роблять таким чином: майно купує хтось із батьків подружжя, а потім дарує безпосередньо чоловіку або дружині, – зауважив експерт.

За його словами, для цього хтось із подружжя передає своїм батькам гроші на купівлю квартири або автомобіля, після чого батьки просто дарують це придбане майно своєму синові або доньці. Таким чином, в майбутньому це не буде вважатися спільним майном, хоча кошти на купівлю авто подружжя могло збирати і разом.

Раніше ми писали про те, яке саме майно не підлягає розподілу під час розлучення. Також ми розповідали, як хочуть змінити правила розірвання шлюбу у разі домашнього насильства.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.