Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги не стануть на заваді: як оформити субсидію деяким українцям

Розповідаємо, як оформити субсидію, якщо клієнт має заборгованість по комунальних послугах

Фото: УНІАН

Як оформити субсидію боржникам

Фото: УНІАН

Україна допомагає громадянам, які не в змозі самостійно оплачувати комунальні послуги, надаючи їм субсидії. Така допомога забезпечується державою коштом бюджетів або цільових фондів. Однак, інколи можуть виникнути ситуації, коли українці не можуть оформити субсидію, наприклад, через заборгованість за розподіл газу.

Про те, як можна отримати субсидію, маючи заборгованість з оплати комунальних послуг, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

В статті 46 Конституції України встановлено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до постанови №848* заборгованість не впливає на призначення субсидії, коли:

  • Мінсоцполітики не забезпечило фінансування житлових субсидій громадянам;
  • за наявності заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу.

Відповідно, можна звернутись до управління Пенсійного фонду за місцем проживання для оформлення субсидії. Для цього необхідно буде надати довідку з банку про поточний рахунок, на який вам переказуватимуть кошти субсидії, усі особисті рахунки підприємств, які надають вам комунальні послуги, довідки про наявність або відсутність заборгованості, а також такі документи:

  • заяву;
  • паспорт;
  • договір наймання (оренди) житла (у разі наявності);
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);
  • декларацію про доходи (також можуть знадобитися довідки про доходи – у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру);
  • рішення суду (в разі наявності).

Слід пам'ятати, що в разі призначення субсидії українці щомісячно повинні сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

Як укласти договір про реструктуризацію заборгованості

Для того, щоб підприємство, якому потрібно сплатити за розподіл газу, змогло провести реструктуризування заборгованості, вам потрібно подати заяву про реструктуризацію, а також надати довідку про доходи та лікарняні виписки. Після цього підприємство зможе розрахувати реальну суму, яку ви зможете сплатити.

Якщо є заборгованість по інших комунальних послугах, варто звернутись до підприємств, які надають ці послуги, та оформити договір про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, а уже потім оформлювати субсидію.

Раніше ми писали, як оформити субсидії переселенцям, а також як дізнатися про призначення субсидії онлайн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.