Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги стосункам не завадять? Чи потрібно ділитися грошима з коханими

Спершу, ніж відповісти на це питання, варто розібрати різні типи бюджету, адже їх всього є три

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Для початку пара має обрати вид бюджету

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Здебільшого всі звикли, що в сімʼї існує спільний бюджет, які поповнюють обидва партнери. Однак іноді люди можуть обрати іншу модель та дотримуватися її, а саме – окремий бюджет. Однак тоді виникає питання, чи варто ділитися з партнером грошима?

Про це сайту Pro Гроші розповіла фінансова планерка Ульяна Гринчевська.

Для чого люди мають бажання створити сім’ю? Саме на мою думку, сім’ю створюють, щоб отримати любов, підтримку, щоб разом виховувати дітей, досягати поставлених цілей, вести побут, отримати підтримку чи допомогу, коли це буде потрібно і ще десятки "щоб", – говорить експертка.

А от чи варто ділитися в сім’ї грошима, якщо інший партнер просить про це, то спершу, ніж відповісти на це питання, варто розібрати різні типи бюджету. Їх всього є три.


Якщо пара веде спільний бюджет, то власне немає потреби в партнерів позичати один в одного гроші. Адже в сім’ї, з таким видом бюджету все спільне: доходи та витрати. Якщо комусь з партнерів, потрібні кошти на якусь річ, він їх бере зі спільного рахунку чи "конверта".

Чоловік та дружина ведуть роздільний бюджет. Тобто це коли в пари різні доходи та є свої окремі витрати. Однак у цьому випадку на щоденні витрати або кожен партнер дає половину від загальних витрат, або ж по пропорції до свого доходу партнер покриває "щоденні витрати".

При такому виду бюджету, я припускаю, що може бути таке як: "Я хочу позичити в тебе Х-суму грошей, при наступній зарплаті тобі поверну". Адже тут все зрозуміло, хоч пара і живе разом, але бюджети два різні, – додала фінансова планерка.

Якщо пара веде змішаний вид бюджету, то тут також теоретично один партнер може дати в борг гроші іншому партнері. Адже при такому бюджеті, пара зі свого доходу направляє в спільний бюджет х-суму, а решта залишається їм.

Який варіант сімейного бюджету є найкращим

У даному питанні немає правильної відповіді. Пара має самостійно обирати саме той вид бюджету, який їм підходить найкраще, а також саме вони мають вирішити, які правила і норми будуть діяти саме у них в сім’ї.

Як позбутися залежності від імпульсивних покупок

Як побороти бажання купити непотріб? Аби не стати жертвою маркетингу та вести ефективне бюджетне планування, варто перед кожною дією, пов’язаною з витратами, поставити собі кілька запитань.

  1. Чи я буду використовувати цю покупку регулярно?
  2. Чи все я маю, щоб використовувати цю річ?
  3. Чи поєднується річ з іншими в моєму гардеробі/домі?
  4. Якщо я це куплю, то почуватимуся некомфортно?
  5. Якщо я нікому не покажу і не розповім про покупку, її ніхто ніколи не побачить – чи потрібна вона в цьому випадку?

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стабільний заробіток на грантових програмах. Також ми повідомляли, як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.