Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпечні вклади: скільки грошей можна довірити банку

Якщо ви зберігали гроші в іноземній валюті, то відшкодування для вас буде у гривні за офіційним курсом НБУ

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці вчаться фінансовій грамотності

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців роблять заощадження. Дехто зберігає гроші вдома, хтось інвестує або навіть кладе кошти в банк. Однак неодноразово люди задумуються про те, що не зможуть повернути свої заощадження з фінустанови після війни.

Про те, яку суму безпечно класти у банки та як збільшити вигоду від депозитів, розповіла фінансистка Наталія Рудевіч в Instagram.

Памʼятайте, що до кінця дії воєнного стану в Україні та три місяці після держава гарантує 100% повернення усіх вкладів в українських банках. Однак зверніть увагу, що гроші ФОП гарантуються, а от юридичних осіб – ні.

"Це стосується як депозитів, так і просто грошей на рахунках", — пояснює експерт.

Якщо ви зберігали гроші в іноземній валюті, то відшкодування для вас буде у гривні за офіційним курсом НБУ.

"Через три місяці після закінчення воєнного стану гарантуватися будуть 600 тисяч на одну особу в одному банку. При наявності депозиту в Монобанку та УніверсалБанку, це буде рахуватися як один банк, бо Монобанк не є самостійним банком. Це діджитал продукт УніверсалБанку", – говорить Рудевіч.

Те ж саме стосується IziБанку та СпортБанку. Ці фінустанови працюють через ТаскомБанк.

"Суми вище не гарантуються і будуть відшкодовуватись коштом продажу майна, але його може не вистачити. У будь-якому разі не варто тримати усю суму в одному банку, розбивайте між кількома. Це суттєво знизить ризики", — каже фінансистка.

Як отримати максимальну вигоду з депозиту

У такому випадку варто інвестувати "драбинкою". Наприклад, якщо ви хочете покласти на депозит 1 000 доларів, то розбийте цю суму на 4 частини. Після цього кожну з цих частин покладіть на депозит на термін 3, 6, 9 і 12 місяців.

"Після 3 місяців продовжіть перший вклад на рік. Через три місяці – ще один вклад на рік, а далі – аналогічно. Через 9 місяців у вас буде 4 депозити із високою ставкою, як у річного депозиту. При цьому кожних 3 місяці частинка цих грошей (1/4) повертатиметься вам на рахунок", — пояснює Рудевіч.

Зверніть увагу, що суму вкладу ви можете ділити на зручну для вас кількість частин.

Коли можна починати вчити дітей фінансової грамотності

Раніше ми розповідали, що насправді вивчення правил фінансової грамотності може починатися на різних етапах.

Тобто, це може відбуватися як з дитинства, так і в підлітковому віці. Ба більше, не пізно навіть починати вчитися фінансової освіченості під час навчання в університеті.

Більше про те, як саме навчити дітей фінансової грамотності, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, які фінансові питання треба закрити до 40 років. Також ми писали, як зберігати гроші та одночасно збільшувати капітал.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.