Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банківська таємниця більше не діє? Як податковій можуть "розв'язати руки"

Фінансові установи будуть зобов’язані передавати на запит податкової інформацію про операції ФОП

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Податкова зможе отримати доступ до банківської таємниці

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 8226, відповідно до якого податкова зможе отримувати інформацію про всі операції на рахунку фізичної особи-підприємця без необхідності проводити офіційну перевірку.

Про це йдеться у тексті, опублікованому на вебпорталі українського парламенту.

Передбачається, що банки зобов'язуються надавати податкову інформацію про всі транзакції на спеціальному підприємницького рахунку ФОП по запиту податкової. Так відомство отримуватиме дані про зарахування коштів, призначення платежу, номери рахунків контрагентів, ідентифікаційні відомості тощо.

Автори законопроєкту стверджують, що так життя підприємців значно спроститься, але виходить, що у податківців будуть розв'язані руки: їм не доведеться офіційно проводити перевірку, яку власник рахунку зможе контролювати та заздалегідь обґрунтувати.

"Законопроєкт не містить прив'язки, що доступ до інформації стосовно операцій за спеціальними рахунками надаватиметься лише за умови проведення перевірки, тобто, теоретично, податкова може будь-якої миті запросити інформацію. Сьогодні доступ надається лише через волевиявлення платника податків (якщо він сам надасть виписки під час перевірок, як первинні документи), або в судовому порядку", – прокоментувала ситуацію юристка Stron Legal Services Олена Палій.

У випадку, якщо ФОП погодиться надати своїй фінансовій установі функції податкового агента, то дані рахунку передаватимуся без його відома. Тож банк і підприємець не зможуть контролювати підстави, періодичність та порядок використання органами отриманої інформації. Щобільше, законопроєкт дозволить посягнути на банківську таємницю.

Коли податкова звертається з вимогою надати документи для перевірки, ФОП є повністю залученим до процесу і може регулювати обсяг інформації, яку надає контролюючим органам. При цьому цілком достатньо надати оборотну звітність за конкретний період. Але якщо зміни у законодавстві приймуть, то податківці зможуть переглядати особисті рахунки.

Зміна у системі оподаткування

Український уряд розглядає можливість повернути довоєнну систему оподаткування, тобто скасувати пільги для фізичних осіб-підприємців третьої групи. Наразі вони сплачують лише два відсотки від доходу замість п’яти відсотків єдиного податку.

Через спрощену систему український бюджет недоотримує мільярди гривень, тож, як зауважив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, вже до середини наступного року держава остаточно може перейти до традиційних умов сплати.

Звісно, бізнес отримає перехідний період, щоб підготуватися до скасування пільг. Першими зміни торкнуться представників грального бізнесу, які підпадуть під вимогу вже до кінця 2022 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде за подання хибної податкової декларації. Також ми повідомляли, коли в Україні хочуть повернути податки довоєнного часу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.