Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поліція може отримати доступ до банківської інформації: що зміниться для українців

Розповідаємо, як можуть змінити підхід до розкриття банківської інформації та хто зможе отримати доступ до конфіденційних даних українців

Фото: Pexels

Банківська конфіденційність під загрозою

Фото: Pexels

Верховна Рада може ухвалити законопроєкт, що зобов'яже банки розкривати інформацію про користувачів платіжних послуг за запитом поліції. В Україні планується змінити порядок, у якому банки реагують на запити поліції щодо фінансових махінацій.

Про те, які зміни, щодо розкриття банківської таємниці, хочуть запровадити в Україні, поділилась Судово-юридична газета.

Найближчим часом Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроєкт 11043, що передбачає удосконалення функцій Національного банку у сфері регулювання фінансових ринків. До другого читання у документ було внесено ряд нових положень.

Зокрема, статтю 62 Закону "Про банки і банківську діяльність" буде доповнено новими умовами для розкриття банківської таємниці. Банки зобов'яжуть розкривати інформацію органам Національної поліції України відповідно до вимог статті 31 Закону "Про платіжні послуги".

Які зміни хочуть запровадити

Статтю 31 Закону "Про платіжні послуги" буде доповнено новою частиною 7, що зобов'язує надавачів платіжних послуг у разі отримання письмового (електронного) запиту від поліції, що розслідує кіберзлочини, надати детальну інформацію про платіжну операцію, якщо є підозра на кримінальне правопорушення.

Інформація, що має бути надана протягом 24 годин після запиту, включає:

  1. Суму та валюту платіжної операції.
  2. Дату операції.
  3. Тип операції.
  4. Геопросторові дані, IP-адресу, адресу засобу дистанційної комунікації або платіжного пристрою.
  5. Ідентифікаційні дані отримувача та/або платника: для фізичної особи – прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків, а для юридичної особи – повне найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України.
  6. Повне найменування надавача платіжних послуг отримувача.
  7. Унікальний ідентифікатор отримувача та/або повний номер електронного платіжного засобу та/або рахунку отримувача.
  8. Найменування та код еквайра, якщо є.
  9. Ідентифікатор платіжного пристрою (за наявності).
  10. Унікальний ідентифікатор отримувача та/або платіжного засобу.
  11. Код операції в платіжній системі.

Головне юридичне управління парламенту зауважує, що обсяг інформації, що підлягає розкриттю, є надзвичайно широким, а також зазначає, що законодавчий підхід може суперечити вимогам Конституції України щодо захисту особистої інформації та якості законодавства.

Текст проєкту не містить норм, які б балансували обмеження прав громадян з національною безпекою та правами людини.

Раніше ми писали, які купюри банк відмовиться приймати, а також чи законно обмінні пункти та банки відмовляють клієнтам в обміні старих банкнот.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.